• Διεθνής πολιτική

    Νετανιάχου: Μελετά μετακίνηση των Παλαιστινίων της Γάζας στην Αίγυπτο

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου


    Έγγραφο που φέρεται να συνέταξε το υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ μιλά για σκέψεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου για μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου ως λύση για τη Λωρίδα της Γάζας, αφού επιτευχθεί ο στόχος της ανατροπής των ηγετών της Χαμάς.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το έγγραφο υποβαθμίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού να δηλώνει στη Haaretz ότι αποτελεί «αρχικές σκέψεις» για το θέμα, το οποίο προς το παρόν δεν εξετάζεται από τις Aρχές που επικεντρώνονται στην πολεμική προσπάθεια και όχι στην επόμενη ημέρα.

    Το έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου και αποκαλύφθηκε από ισραηλινό ιστότοπο και από τα Wikileaks, προτείνει 3 εναλλακτικές λύσεις για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής στην πολιτική πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας υπό το φως των εγκλημάτων της Χαμάς.

    Μεταξύ αυτών, βρίσκεται και η μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας σε πόλεις-σκηνές στο βόρειο Σινά και στη συνέχεια η κατασκευή μόνιμων πόλεων και ενός ακαθόριστου ανθρωπιστικού διαδρόμου.

    Μια ζώνη ασφαλείας θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό του Ισραήλ για να εμποδίσει την είσοδο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

    Ως «πιθανός τόπος» μετεγκατάστασης Παλαιστινίων, αναφέρεται ακόμα και ο Καναδάς ενώ στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, που μαζί με την Ισπανία θα μπορούσαν να υποδεχτούν πρόσφυγες.

    Το σχέδιο σημειώνει πιθανά ζητήματα διεθνούς νομιμότητας, αλλά δικαιολογεί την κίνηση αυτή με την έννοια της λύσης για τον προσφυγικό πληθυσμό που αναζητά καταφύγιο από τον πόλεμο.

    «Το θέμα της “επόμενης ημέρας” δεν έχει συζητηθεί σε κανένα επίσημο φόρουμ στο Ισραήλ, το οποίο επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην καταστροφή των κυβερνητικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς» ανέφερε το γραφείο Νετανιάχου.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπορέλ: Η ΕΕ καλεί για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Γάζα

    Γάζα: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «επικείμενη καταστροφή δημόσιας υγείας»

    ΗΠΑ: Σχέδιο νόμου για βοήθεια στο Ισραήλ από τους Ρεπουμπλικάνους



    ΣΧΟΛΙΑ