• Πολιτική

    Κεραμέως: Οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΜΚΟ) απέκτησαν πλήρες πλαίσιο διαφάνειας

    • NewsRoom
    Νίκη Κεραμέως

    Νίκη Κεραμέως


    Οι ΟΚΟΙΠ (Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, προηγουμένως γνωστές ως ΜΚΟ) απέκτησαν στην πράξη πλήρες πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

    Όπως σημειώνει η ίδια, “τις προηγούμενες ημέρες στο Υπουργείο Εσωτερικών θέσαμε σε λειτουργία δύο νέες πλατφόρμες (διαθέσιμες στο okoip.gov.gr), στις οποίες οι ΟΚΟΙΠ καταθέτουν στοιχεία για την ίδρυσή τους, τα όργανα διοίκησης, τη λειτουργία τους, τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους ενημερότητες, εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών και άλλα στοιχεία.

    Ανάλογα με το εύρος των στοιχείων που καταθέτουν, οι ΟΚΟΙΠ απολαμβάνουν οφέλη όπως φορολογικά κίνητρα προς ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης τους και πρόσβαση στη διεκδίκηση κρατικών χρηματοδοτήσεων.

    Ταυτόχρονα, οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί τις πλατφόρμες, να ενημερωθεί για συγκεκριμένες ΟΚΟΙΠ για να αποφασίσει π.χ. να συνεργαστεί με μία ΟΚΟΙΠ ή να κάνει μία δωρεά.

    Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενισχύσουμε την ακεραιότητα, τη διαφάνεια και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των ΟΚΟΙΠ, να στηρίξουμε το σημαντικό έργο κοινωφελών οργανώσεων και τον εθελοντισμό”.

    Υπενθυμίζεται ότι σε λειτουργία τέθηκε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου η νέα εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στο πλαίσιο καταγραφής και διαφάνειας των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (Ο.Κοι.Π.), η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης  gov.gr και στη διεύθυνση okoip.gov.gr.

    Οι Ο.Κοι.Π. είναι μη κρατικές, μη κυβερνητικές, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που ιδρύονται και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στηρίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

    Δημιουργείται έτσι ένα πλήρες πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας των Ο.Κοι.Π. Στις δύο διακριτές βάσεις δεδομένων που περιλαμβάνονται στη νέα εφαρμογή – τη  Δημόσια Βάση Δεδομένων και το Ειδικό Μητρώο – οι Ο.Κοι.Π. και οι Κοινωφελείς Φορείς δηλώνουν στοιχεία για την ίδρυσή τους, τα όργανα διοίκησης, τη λειτουργία τους και τις κρατικές χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν.

    Η εγγραφή στις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών έχει υψηλό βαθμό απαιτήσεων και συνιστά εχέγγυο διαφάνειας. Οι Ο.Κοι.Π που επιλέγουν να καταχωριστούν σε αυτές απολαμβάνουν οφέλη όπως φορολογικά κίνητρα προς ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης τους και πρόσβαση στη διεκδίκηση κρατικών χρηματοδοτήσεων.

    Η ελεύθερη πρόσβαση στις δύο νέες βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών επιτρέπει την ενημέρωση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου για την εγγραφή μιας Ο.Κοι.Π προκειμένου για παράδειγμα να συνεργαστεί μαζί της, να προβεί σε δωρεά προς αυτήν, να ενημερωθεί για λόγους διαφάνειας και εμπιστοσύνης.

    Η διαφορά μεταξύ της Δημόσιας Βάσης Δεδομένων και του Ειδικού Μητρώου έγκειται στο είδος και τον αριθμό των απαιτούμενων δικαιολογητικών, το ύψος των εν δυνάμει κρατικών χρηματοδοτήσεων στο οποίο αποκτάται δικαίωμα διεκδίκησης και το εύρος των φορολογικών κινήτρων από τα οποία επωφελούνται οι εγγεγραμμένες οργανώσεις και φορείς.

    Συγκεκριμένα,  η καταχώριση στη Δημόσια Βάση Δεδομένων παρέχει οφέλη όπως πρόσβαση στη διεκδίκηση κρατικών χρηματοδοτήσεων έως 50.000 ευρώ ετησίως και φορολογικές ελαφρύνσεις όπως η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο ακινήτων και από τον Φ.Π.Α για την παροχή υπηρεσιών και την παράδοση αγαθών με την ευκαιρία εκδηλώσεων.

    Η καταχώριση στη Δημόσια Βάση Δεδομένων γίνεται μία φορά, με την υποβολή σχετικής αίτησης στην εφαρμογή, την επισύναψη των απαιτούμενων δικαιολογητικών και την  καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου ύψους 20 ευρώ.

    Αντίστοιχα, η εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο  απαιτεί επιπρόσθετα δικαιολογητικά όπως αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας και έκθεση ελέγχου ορκωτού λογιστή.

    Ως εκ τούτου, η εγγραφή σε αυτή τη βάση προσφέρει περαιτέρω οφέλη στις εγγεγραμμένες  Ο.Κοι.Π. Παραδείγματος χάριν, εξασφαλίζεται το δικαίωμα διεκδίκησης κρατικών χρηματοδοτήσεων ανεξαρτήτως ποσού και παρέχονται επιπλέον φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των εγγεγραμμένων Ο.Κοι.Π. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η μείωση φόρου κατά σαράντα τοις εκατό (40%) επί των δωρεών, ο μη υπολογισμός τεκμαρτού εισοδήματος για τους παραχωρούντες ακίνητα και η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας οχημάτων των εγγεγραμμένων Ο.Κοι.Π.

    Η αρχική εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο απαιτεί την καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου ύψους 200 ευρώ, ενώ προβλέπεται ετήσια ανανέωση της εγγραφής κατόπιν καταβολής αντίστοιχου παραβόλου ύψους 50 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι όταν μία Ο.Κοι.Π εγγράφεται στο Ειδικό Μητρώο καταχωρίζεται αυτομάτως και στη Δημόσια Βάση Δεδομένων. Αντιθέτως, η καταχώριση μιας Ο.Κοι.Π στη Δημόσια Βάση Δεδομένων δεν σημαίνει την αυτόματη ένταξή της στο Ειδικό Μητρώο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Παύλος Μαρινάκης: Η αναβάθμιση από τον οίκο S&P αποτελεί κατάκτηση για την ελληνική οικονομία

    Στο χειρουργείο ο Δημήτρης Κουτσούμπας

    Στέφανος Κασσελάκης: Και εγώ και ο Τάιλερ σκυλοβαρεθήκαμε την υπερέκθεση



    ΣΧΟΛΙΑ