Πολιτική

ΚΕΦίΜ: Πώς ψηφίζουν σήμερα τα κόμματα – Ριζικές οι αλλαγές σε σχέση με το 2012-2015

  • NewsRoom


«Ριζικά διαφορετική η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις περιόδους 2012-2015 και 2015-2018 σύμφωνα με τη νέα μελέτη του ΚΕΦίΜ. Μεγαλύτερη η ομοιότητα της κοινοβουλευτικής ψήφου των ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-Ποτάμι σήμερα με την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρά με τις ομοίως αντιπολιτευτικές ΚΚΕ-ΧΑ. Το αντίθετο συνέβαινε το 2012-2015.»

Οι σημαντικότατες διαφορές στην κοινοβουλευτική συμπεριφορά των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις δύο περιόδους 2012-2015 και 2015-2018 που καταδεικνύουν την κορύφωση και την κατάρρευση αντίστοιχα της διαιρετικής τομής «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης «Πώς ψηφίζουν τα κόμματα; Κοινοβουλευτική ψήφος: Ιούνιος 2012 – Ιούλιος 2018» που παρουσίασε σήμερα το ΚΕΦίΜ σε συνέντευξη τύπου.

Τη μελέτη παρουσίασε ο επικεφαλής ερευνητής του ΚΕΦίΜ Κωνσταντίνος Σαραβάκος. Τα πορίσματα σχολίασαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, τ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο Κωνσταντίνος Σαραβάκος, επικεφαλής ερευνητής του ΚΕΦίΜ και ο Νίκος Ρώμπαπας, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦίΜ. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Στούπας.

Τα βασικά πορίσματα της μελέτης είναι τα ακόλουθα:

Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση (2015-2018) υπερψήφισε το 57% των νομοσχεδίων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (2012-2015) υπερψήφισε μόλις το 21% των νομοσχεδίων της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (+ΔΗΜΑΡ).

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε απέναντί της ένα μπλοκ δομικής αντιπολίτευσης, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαφοροποίησαν σε μεγαλύτερο βαθμό την κοινοβουλευτική τους ψήφο υπερψηφίζοντας κατά περίπτωση πολλά περισσότερα νομοσχέδια.

Και στις δύο εξεταζόμενες περιόδους (2012-2015 και 2015-2018), το μεγαλύτερο ποσοστό συμφωνίας της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση σημειώθηκε στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας. Οι διαφοροποιήσεις ωστόσο είναι κι εδώ έντονες: Η ΝΔ ως αντιπολίτευση (2015-2018) υπερψήφισε το 80% των νομοσχεδίων που αφορούν την Εξωτερική Πολιτική και την Εθνική Άμυνα, έναντι αντίστοιχου ποσοστού μόλις 36% για τον αντιπολιτευτικό ΣΥΡΙΖΑ (2012-2015).

Κατά την περίοδο 2015-2018, η ΝΔ ταυτίζεται στην κοινοβουλευτική της ψήφο σε μεγαλύτερο βαθμό με τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας (κατά 57%) απ’ ό,τι με την ομοίως αντιπολιτευτική ΧΑ (37%) και το ΚΚΕ (35%). Αντιστοίχως, κατά την περίοδο 2012- 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίστηκε στην κοινοβουλευτική του ψήφο με τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 21%, ενώ με τη ΧΑ και το ΚΚΕ κατά 70% και με τους ΑΝΕΛ κατά 69%, δεδομένο που καταδεικνύει την ισχύ της διαιρετικής τομής «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Διαβάσετε εδώ το πλήρες κείμενο της μελέτης.

Κατά τη συζήτηση των πορισμάτων της μελέτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «συγκρούονται 2 αντιλήψεις: η αντιπολίτευση η σημερινή λίγο ή πολύ ακολουθεί μια ηθική της ευθύνης, η οποία έχει σχέση με τη διάσωση της χώρας, με την έξοδο από τα μνημόνια, με την επάνοδο στην κανονικότητά, με την διάσωση του κεκτημένου των θυσιών του ελληνικού λαού, και η άλλη «ηθική» – εντός εισαγωγικών είναι η ηθική της μεταλλασσόμενης αυθαιρέτως πεποίθησης του κ. Τσίπρα και από δίπλα του κ. Καμμένου […] Αυτό είναι το μεγάλο γεγονός – αυτό βγαίνει και μέσα από την έρευνα».

Ο Νίκος Ρώμπαπας τόνισε ότι «παρόλο που έχουμε μια κυβέρνηση που δεν διακρίνεται για την επιθυμία να έχει μια ευρύτερη συναίνεση – στην πράξη η αντιπολίτευση υπερψηφίζει μεγάλο ποσοστό των αποφάσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ: Στη συνταγματική αναθεώρηση των Σκοπίων γίνεται ρητή αναφορά σε «Μακεδονικό κράτος»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν κλείνει ζητήματα αλυτρωτισμού – Δεν θα την ψηφίσουμε

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι κατά της πρωτοβουλίας Κακλαμάνη για ενός λεπτού σιγή για τον Κατσίφα


ΣΧΟΛΙΑ