• Πολιτική

    Προστασία της Ακρόπολης από το υπ. Περιβάλλοντος – Στα 21 μέτρα το ύψος των κτηρίων

    ΟΑΕΔ - Google: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης για start-ups

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας


    Τα 21 μέτρα ύψος θα είναι το επιτρεπόμενο όριο για τα κτήρια γύρω από την Ακρόπολη, όπως αποφάσισε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης.

    «Η Ακρόπολη ανήκει σε όλους τους Έλληνες και αποτελεί αδιαπραγμάτευτη εθνική και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και παρακαταθήκη. Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που από αυτή τη θέση πολιτικής ευθύνης ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης, εισηγούμαι η Ακρόπολη να παραμείνει ψηλά, στο ύψος της», όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός.

    Ο ίδιος εισηγήθηκε το θέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, που συνεδριάζει σήμερα ενώ σημειώνεται πάντως, ότι η απόφαση αφορά νέες άδειες οικοδόμησης και όχι τα υπάρχοντα κτήρια. Εξαίρεση υπάρχει ωστόσο για μία οικοδομική ζώνη κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού όπου το επιτρεπόμενο ύψος μειώνεται στα 27 μέτρα.

    Συγκεκριμένα η μείωση του ύψους των κτιρίων στα 21 μέτρα αντιστοιχεί σε τρεις ορόφους. Θυμίζουμε εξάλλου ότι με την ισχύουσα νομοθεσία τα ύψη των κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη μπορούν να φθάσουν ως και τα 32 ή και περισσότερα μέτρα, όπως και συμβαίνει.

    «Η Ακρόπολη, το έχω ξαναπεί και το εννοώ, είναι η ψυχή μας, το σύμβολο της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο. Αυτό διαφυλάττουμε με τη σημερινή μας απόφαση-εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων», είχε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Προβλέπονται μάλιστα και άλλα μέτρα για την προστασία της Ακρόπολης και συγκεκριμένα επανεξέταση του συνολικού καθεστώτος δόμησης και χρήσεων γης, αν και όχι μόνο στην περιοχή αυτή αλλά στο σύνολο του δήμου Αθηναίων, με την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

    Επίσης έλεγχοι για την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, διατάξεις για την προστασία του δημόσιου χώρου και προώθηση στην πράξη της βιώσιμης κινητικότητας.

    Η απόφαση ελήφθη σε στενή συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη αλλά και τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη. Υπενθυμίζεται εξάλλου η πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού για την καθαίρεση δύο ορόφων από κτήριο της οδού Φαλήρου 5, το οποίο λόγω του ύψους του κάλυπτε τον ιερό βράχο.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως το Προεδρικό Διάταγμα για τα ύψη των κτηρίων προγραμματίζεται να εκδοθεί ως τα μέσα Ιουλίου, προκειμένου να συνεχισθεί όσον το δυνατόν γρηγορότερα η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή. Να σημειωθεί τέλος ότι σχετική ήταν η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον περιορισμό του ύψους των κτηρίων για την προστασία της Ακρόπολης.



    ΣΧΟΛΙΑ