• Πολιτική

    Ήττα Ερντογάν: Ολοκληρώθηκε η επανακαταμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη, νικητής ο Ιμάμογλου

    • NewsRoom

    Ο Ιμάμογλου και η σύζυγός του


    Την ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη πιστοποίησε την Τετάρτη η Εκλογική Επιτροπή. Παρά τις λυσσασμένες προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου να αποτρέψει την ήττα του στην πόλη από την οποία ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, η Εκλογική Επιτροπή ολοκλήρωσε την επανακαταμέτρηση των ψήφων και ανακήρυξε νικητή της Κωνσταντινούπολης τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

    Ο Ιμάμογλου κλήθηκε από την Εκλογική Επιτροπή να αναλάβει τη δημαρχία της πόλης. Νωρίτερα, η Επιτροπή είχε απορρίψει την αίτηση του κόμματος του Ερντογάν να ανασταλεί η διαδικασία μέχρι να αποφασίσει για παρατυπίες στις εκλογές το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

    Η επανακαταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο Ιμάμογλου κέρδισε τις εκλογές με 4,169,765 ψήφους έναντι 4,156,036  του πρώην πρωθυπουργού και εκλεκτού του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Πλέον, μπαίνει και επίσημα τέλος, μετά από 25 χρόνια, στην εξουσία του AKP και των ισλαμιστών προκατόχων του στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, με τον Ιμάμογλου να αναδεικνύεται ως ο νέος μεγάλος αντίπαλος του Τούρκου Προέδρου.

    Το AKP, πάντως, κατέθεσε την Τρίτη προσφυγή για την ακύρωση και επανάληψη των εκλογών στη Κωνσταντινούπολη στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK), στην Άγκυρα. Εάν εγκριθεί η προσφυγή, οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν την πρώτη Κυριακή, 60 ημέρες μετά την αρχική εκλογική αναμέτρηση, ήτοι τη 2α Ιουνίου. Εάν απορριφθεί, τα αποτελέσματα θα θεωρηθούν οριστικά και ο νικητής θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Και επίσημα το κόμμα του Ερντογάν ζητά την ακύρωση των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη



    ΣΧΟΛΙΑ