• Πολιτική

    Ιταλία: Τέλος στην πολιτική κρίση επιχειρεί να δώσει ο Ντι Μάιο

    • NewsRoom


    Τέλος στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία επιχειρεί να δώσει ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

    Συγκεκριμένα, Ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί στο ζήτημα του Πάολο Σαβόνα, ο οποίος απορρίφθηκε ως υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, κάτι που προκάλεσε την πρωτοφανή πολιτική κρίση. Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων φάνηκε να δέχεται την απόρριψη του ευρωσκεπτικιστή Σαβόνα, επέμεινε ωστόσο στην επιλογή του για τον Τζουζέπε Κόντε ως πρωθυπουργό.

    «Έχουμε μπροστά μας δύο δρόμους. Είτε πάμε με κυβέρνηση Κόντε και μια λογική λύση, είτε πάμε άμεσα σε εκλογές», δήλωσε ο Ντι Μάιο, προτιμώντας τις πρόωρες κάλπες σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα και τον ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.

    Η είδηση για πιθανή νέα συμφωνία και ματαίωση των πρόωρων εκλογών συγκράτησε τη μεγάλη πτώση των ιταλικών αγορών.

    Παρόλα αυτά, ο ηγέτης της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι ακόμη προτιμά τις πρόωρες εκλογές.

    «Ο Ντι Μάιο είναι ανοιχτός σε συμφωνία; Δεν είμαστε μέσα. Πάμε να ψηφίσουμε αμέσως. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κυβέρνηση, αλλά δεν ήταν ποτέ αρκετά καλή για το Ματαρέλα. Οπότε εγκαταλείψαμε. Ο πρόεδρος θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα βγούμε από αυτό το αδιέξοδο» ανέφερε ο Σαλβίνι.

    Ωστόσο, υπάρχει η ανησυχία ότι η κρίση στην Ιταλία είναι επίσης και κρίση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού τα λαϊκιστικά κόμματα που επικράτησαν στις τελευταίες εκλογές, και που ελπίζουν ότι θα τα πάνε ακόμα καλύτερα στις επόμενες, δε συμφωνούν σε πολλά, πέρα από το ότι αμφότερα κατηγορούν την ΕΕ για τα προβλήματα της Ιταλίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Ιταλία πέρασε τον σκόπελο των αγορών – Υποχωρεί η ανησυχία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ο λαϊκισμός της Ιταλίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  CNBC: Το ρήγμα της Ιταλίας θα μπορούσε να ταρακουνήσει τα θεμέλια του ευρώ περισσότερο από την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ