• Πολιτική

    CNBC: Το ρήγμα της Ιταλίας θα μπορούσε να ταρακουνήσει τα θεμέλια του ευρώ περισσότερο από την Ελλάδα

    • NewsRoom
    Τράπεζες Ιταλία


    Σε σύγκριση με την ελληνική περίπτωση, τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα και θα μπορούσαν να αποφέρουν σοβαρότατο πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης, σχολιάζει για το ιταλικό αδιέξοδο το CNBC, συμπληρώνοντας πως η ιταλική κρίση χρέους θα μπορούσε να ταρακουνήσει τα θεμέλια του ευρώ.

    “Η οικονομία της Ιταλίας είναι 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας, της οποίας η κρίση χρέους ταρακούνησε τα θεμέλια της ευρωζώνης”, ήταν τα λόγια του Desmond Lachman, του American Enterprise Institute, σε πρόσφατο blog του. “Το κοινό νόμισμα είναι απίθανο να επιβιώσει στην τωρινή του μορφή εάν η Ιταλία αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη”, πρόσθεσε.

    Η οικονομία της Ιταλίας αντιμετωπίζει προβλήματα από τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης με ένα χρέος που “ανταγωνίζεται” τον βαρύ δανεισμό της Ελλάδας, ο οποίος ανάγκασε την χώρα να προχωρήσει σε τεράστιες περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες και την οδήγησε σε βαθιά ύφεση. Η ιταλική κρίση χρέους αποτελεί κεντρικό θέμα της συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας, καθώς πολλές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να βρουν λύση.

    Η τελευταία πολιτική κρίση πυροδοτήθηκε το Σαββατοκύριακο, όταν ο προσωρινός πρωθυπουργός Carlo Cottarelli απέτυχε να εξασφαλίσει αρκετή στήριξη από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έστω και για μια μεταβατική κυβέρνηση. Η χώρα προσπαθεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση από τον Μάρτιο και το τελευταίο αυτό αδιέξοδο θα μπορούσε να αναγκάσει τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να προκηρύξει τις επόμενες ημέρες νέες εκλογές, ακόμα και στις 29 Ιουλίου.

    Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, από την πλευρά της, προειδοποίησε την Τρίτη πως η χώρα απέχει μόνο “μερικά μικρά βήματα” από το να χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς οι χρηματαγορές υπέστησαν το μεγαλύτερο “ξεπούλημα” των τελευταίων πολλών ετών λόγω των ανησυχιών πως οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ψήφο για την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ.

    Οι αντιδράσεις για την ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης έρχονται την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Μια παρόμοια κίνηση από την Ιταλία θα επέφερε ένα θανάσιμο πλήγμα στην πολιτική και οικονομική ένωση που “μετρά” 25 χρόνια.

    Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία κορυφώθηκε μετά τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου, όπου αυξήθηκαν σημαντικά τα ποσοστά δυο λαϊκιστικών κομμάτων: του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ευρωσκεπτικιστικής Λέγκας.

    Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το τελευταίο αδιέξοδο στην ιταλική πολιτική, μπορεί να ενισχύσει τις θέσεις των αντί-συστημικών κομμάτων, εγείροντας περαιτέρω αμφιβολίες για την παρουσία της Ιταλίας στην ΕΕ και τη χρήση του ενιαίου νομίσματος.

    “Η Ιταλία θα εμπλακεί σε μια μακρά περίοδο διαμάχης που θα χαρακτηρίζεται από έντονους αντί-συστημικούς και ευρωσκεπτικιστικούς τόνους”, ανέφερε ο Wolfang Piccoli στο Associated Press.

    Όπως συνέβη και με την ελληνική κρίση χρέους, η τελευταία αναταραχή έχει ανοίξει εκ νέου μια πολιτική κόντρα μεταξύ της Γερμανίας και των οικονομιών της περιφέρειας (Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας). Αυτό το πολιτικό χάσμα αναμένεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επίλυση της κρίσης χρέους της Ιταλίας.

    Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Donald Trump δεν έχει σχολιάσει τίποτα για την κρίση. Αλλά ορισμένοι παρατηρητές τονίζουν πως η πρόσφατη κίνηση της κυβέρνησής του να επιβάλει δασμούς στο ευρωπαϊκό αλουμίνιο και χάλυβα, απλώς θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Με κομμένη την ανάσα οι ιταλικές αγορές ενόψει της κρίσιμης σημερινής δημοπρασίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη δίνη της κρίσης στην Ιταλία τα ασιατικά χρηματιστήρια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εγκλωβισμένη στο πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας η «καθαρή» έξοδος



    ΣΧΟΛΙΑ