Πολιτική

Ύστατη πίεση για να μην ρίξει αυλαία η Εξεταστική

  • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου


Για την «τιμή των όπλων» στη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές η αντιπολίτευση επιχειρεί να εξαντλήσει τα θεσμικά μέτρα που έχει στην διάθεση της προκειμένου να μην κλείσει ο κατάλογος των μαρτύρων γεγονός που σημαίνει και αυλαία για τις εργασίες της Επιτροπής.

Το ΚΚΕ με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής επισημαίνει πως «Κατά τη διαδικασία των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής, παρατηρείται μία απαράδεκτη κατάσταση σχετικά με την εξέταση των μαρτύρων, που κινείται στα πλαίσια του «δεν γνωρίζω – δεν απαντώ», με κάλυψη πίσω και από την επίκληση του απορρήτου. Συνολικά, ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται η διερεύνηση από την Εξεταστική Επιτροπή δεν μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας, αντίθετα συντείνει στη συγκάλυψή της».

Προσθέτουν μάλιστα στο ίδιο ύφος «Θέλουμε να καυτηριάσουμε ειδικά την απόρριψη από την Εξεταστική Επιτροπή όλων των μαρτύρων που προτείναμε ως Κόμμα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών σε βάρος μας, οι οποίοι προτάθηκαν από μέρους μας, γιατί είχαν άμεση εμπλοκή και συγκεκριμένη ευθύνη στην έρευνα των συναρμόδιων αρχών για την υπόθεση του Κόμματός μας. Επομένως, η εξέτασή τους θα ήταν το ελάχιστο αναγκαίο βήμα στην κατεύθυνση πραγματικής εξέτασης από την Επιτροπή των παρακολουθήσεων σε βάρος του ΚΚΕ.

Σε συνέχεια αυτών, η Εξεταστική Επιτροπή οδεύει ως φαίνεται προς ολοκλήρωση των εργασιών της, αν μη τι άλλο, πρόωρα, χωρίς να έχουν εξεταστεί βασικοί μάρτυρες. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής, παρά την προσπάθεια που καταβάλει το Κόμμα μας στο πλαίσιό της, δε συνάδει ούτε με τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη συγκρότηση της συγκεκριμένης Εξεταστικής Επιτροπής και τα αντικείμενα έρευνάς της” και καταλήγουν στην επιστολή του υπογραμμίζοντας «ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης. Εάν δεν παρθούν ούτε τα ελάχιστα, στοιχειώδη μέτρα, ακόμα και στο στενό αυτό πλαίσιο ερευνών της Εξεταστικής Επιτροπής, θα μείνουν τελείως αναπάντητα, όλα ανεξαιρέτως τα κρίσιμα ερωτήματα και ζητήματα για τη διερεύνηση των οποίων συγκροτήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή. Θα παραμείνει στο «απόλυτο σκοτάδι» η χρόνια και σοβαρή υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ, η αλήθεια για την οποία συσκοτίζεται από το 2016 μέχρι και σήμερα».

Η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής αναβλήθηκε. Αύριο και μεθαύριο αναμένεται να τεθούν υπόψη των μελών της επιτροπής οι απαντήσεις που έδωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Intellexa, Σάρα Χαμού, στο ερωτηματολόγιο που της απέστειλαν όταν ενημέρωσε την Εξεταστική Επιτροπή πως δεν μπορεί να έρθει να καταθέσει διότι βρίσκεται στο εξωτερικό. Τότε η αντιπολίτευση πρότεινε να πραγματοποιηθεί η εξέταση μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο, η «γαλάζια» πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση και αποφάσισε η κατάθεση να γίνει μέσω γραπτών ερωτημάτων που θα απαντηθούν από τη μάρτυρα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε ανάλογη περίπτωση και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής για τη “Λίστα Λαγκαρντ” η Βουλή είχε πραγματοποιήσει αποστολή στο Ισραήλ προκειμένου να υποβάλει ερωτήσεις στον Σαμπί Μυωνή.

Τελευταίος μάρτυρας είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης που θα περάσει το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής το πρωί της Παρασκευής (10.00 π.μ.). Υπενθυμίζεται ότι είναι το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που έχει κληθεί για να καταθέσει στην Επιτροπή. Με τη κατάθεση του κ. Ανδρουλάκη ολοκληρώνεται ο κύκλος εξέτασης των μαρτύρων και τα μέλη της επιτροπής μπαίνουν σε “τροχιά” σύνταξης των πορισμάτων.

Στο μεταξύ δημοσκόπηση της ALCO, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha αναφορικά με το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την υπόθεση των υποκλοπών, το 60% δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί από τις σχετικές δηλώσεις Μητσοτάκη, ενώ το 16% δηλώνει το αντίθετο. Επίσης στο ερώτημα για το πώς κρίνουν οι πολίτες τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη στην υπόθεση των υποκλοπών, το 37% θετικά, 35% ΔΞ/ΔΑ και το 28% απαντά αρνητικά.Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου μεταξύ 1.001 ατόμων.

Διαβάστε επίσης:

Την Παρασκευή ο Ν. Ανδρουλάκης καταθέτει στη Βουλή για τις υποκλοπέςΣΧΟΛΙΑ