• Πολιτική

    Ιράν: Σεβόμαστε ακόμα την συμφωνία για τα πυρηνικά – Αβάσιμες οι κατηγορίες των ευρωπαϊκών δυνάμεων

    • NewsRoom
    FILE PHOTO: A gas flare on an oil production platform in the Soroush oil fields is seen alongside an Iranian flag in the Persian Gulf, Iran, July 25, 2005.

    (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Raheb Homavandi/File Photo


    Το Ιράν σέβεται ακόμα την συμφωνία για τα πυρηνικά που υπεγράφη το 2015, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Σεγέντ Αμπάς Μουσάβι, κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές δυνάμεις  για αβάσιμες και ανεδαφικές κατηγορίες περί παραβιάσεων της συμφωνίας.

    Ο Μουσάβι ξεκαθάρισε ότι «αν το Ιράν υποχωρήσει περαιτέρω από τις δεσμεύσεις του θα εξαρτηθεί από τα άλλα μέρη και από το αν τα συμφέροντα του Ιράν διασφαλίζονται από τη συμφωνία».

    Κατηγόρησε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες για αποτυχία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία.

    Οι δηλώσεις έρχονται μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία αναφέροντας ότι «δεν είχαν άλλη επιλογή δεδομένων των ενεργειών του Ιράν».

    Ορίζει ότι αν η πλευρά που κατηγορείται για αποτυχία τήρησης των δεσμεύσεων δεν επιλύσει τις σε βάρος της καταγγελίες, η πλευρά ή οι πλευρές που ενεργοποίησαν τον μηχανισμό μπορούν να απομακρυνθούν από τις δικές τους δεσμεύσεις, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δίνει περιθώριο 30 ημερών για την έγκριση ψηφίσματος άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράν. Αν αποτύχει να συμμορφωθεί οι κυρώσεις που υπήρχαν ενεργοποιούνται αυτόματα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία και υιοθέτησε μια πολιτική «μέγιστης πίεσης» απέναντι στο Ιράν, λέγοντας ότι επιθυμεί μια νέα συμφωνία που θα καλύπτει και το βαλλιστικό του πρόγραμμα αλλά και τις ιρανικές δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή.

    Το Λονδίνο έχει ανακοινώσει ότι μια «συμφωνία του Τραμπ» μπορεί να αντικαταστήσει αυτή του 2015 και η Γαλλία έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ευρύτερων συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό της κρίσης με τις ΗΠΑ.

    Ο Μουσαβί επανέλαβε ότι η Τεχεράνη απορρίπτει μια «συμφωνία του Τραμπ», ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν τον Αμερικανό πρόεδρο, οπότε μια τέτοια συμφωνία δεν θα είχε καμία αξία.

    Εξάλλου ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο υπουργός Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, διότι οι διοργανωτές «άλλαξαν αιφνιδιαστικά την ατζέντα».

    «Ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει (…) αλλά αιφνιδιαστικά άλλαξαν το πρόγραμμα και δεν ήταν αυτό στο οποίο είχαμε συμφωνήσει. Οπότε δεν θα παραστεί», εξήγησε ο Μουσαβί.

    Μακρόν και Τζόνσον για πυρηνικά

    Χθες, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τα πυρηνικά ενώ συμφώνησαν ότι χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο.

    «Στο θέμα του Ιράν, οι ηγέτες επανέλαβαν την δέσμευσή τους στην ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) και αναγνώρισαν επίσης πως υπάρχει ανάγκη να καθορισθεί ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο για να εμποδισθεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ μετά τη συνάντηση των Τζόνσον και Μακρόν στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Λιβύη που διεξάγεται στο Βερολοίνο.

    «Συμφώνησαν στη σημασία της αποκλιμάκωσης και της συνεργασίας με διεθνείς εταίρους για να βρεθεί μια διπλωματική οδός μέσα από τις σημερινές εντάσεις», πρόσθεσε ο Βρετανός εκπρόσωπος.



    ΣΧΟΛΙΑ