• Πολιτική

    Έχουν πέσει κι άλλοι πολιτικοί θύματα παρακολούθησης; Μπορεί η υπόθεση με το κινητό του Ανδρουλάκη να προκαλέσει εκλογές; Αποκαλύψεις και παρασκήνιο

    Νίκος Ανδρουλάκης

    Νίκος Ανδρουλάκης


    Τον κορυφαίο θεσμό της Δημοκρατίας, τη Βουλή, και την πλέον αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου, αυτή των Θεσμών και της Διαφάνειας, ακόμα και την τελευταία ημέρα προ της θερινής διακοπής των εργασιών της, επέλεξαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Τασούλας για να διερευνήσει, εκτάκτως, τις καταγγελίες περί απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, με τον σαφή προσανατολισμό «να μην υπάρξει καμία σκιά».

    Προσδίδοντας με τον τρόπο αυτό, τη μέγιστη δυνατή πολιτική θωράκιση στο εγχείρημα, απέναντι στην τοξικότητα και σε κάθε προσπάθεια διατάραξης της σταθερότητας και του ήπιου κλίματος που χρειάζεται ο τόπος, με δεδομένες τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές που έχουν ενσκήψει.

    Αλλά, ταυτοχρόνως, αναγνωρίζοντας και μεγιστοποιώντας το διακομματικό και κοινωνικό αίτημα να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στη διαλεύκανση μιας ακόμα υπόθεσης που έρχεται να σκιάσει την επικαιρότητα και να επιβαρύνει περαιτέρω τους πολίτες. Με τον Πρωθυπουργό, και στη συνέντευξη του στο CNN, να προτάσσει εκ νέου τη σταθερότητα ως θέμα πρωταρχικής σημασίας και προϋπόθεση για ασφαλή έξοδο από την ενεργειακή κρίση.

    Ωστόσο, η υπόθεση δείχνει να έχει άγνωστες προεκτάσεις, τόσο ως προς την ουσία και την έκταση των καταγγελλομένων, όσο και ως προς τις πολιτικές τους επιπτώσεις, οι οποίες, σύμφωνα με αναλυτές, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να ανατρέψουν ακόμα και τους πρωθυπουργικούς σχεδιασμούς για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

    Με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας (Star) να κάνουν λόγο για οκτώ πολιτικούς και επιχειρηματίες που έχουν πέσει θύματα των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης από ιδιώτες και τις εκτιμήσεις να μιλούν ακόμα και για τριψήφιο αριθμό ανάλογων υποθέσεων αυτού του επιπέδου.

    Απόρρητο και Διαφάνεια

    Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης αλλά και του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση τον χειρισμό της, είναι και το γεγονός ότι στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής το «παρών» θα δώσουν τόσο ο Διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων και ο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρ. Ράμμος, όσο και δύο από τους στενότερους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι Υπουργοί Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης.

    Απέναντί τους θα βρεθούν οι εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Όπως όλα δείχνουν, η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση (λόγω της παρουσίας του Διοικητού της ΕΥΠ και προφανώς των απόρρητων στοιχείων που θα επικαλεστεί) δεν θα είναι και η τελευταία. Εφόσον παραστεί ανάγκη, που είναι και το πιθανότερο, η συνεδρίαση θα επαναληφθεί αμέσως μετά από το άνοιγμα της Βουλής.

    Το πλαίσιο της κυβερνητικής θέσης περιγράφεται ήδη στις τοποθετήσεις των κ. Οικονόμου και Γεραπετρίτη.

    Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ο Υπουργός Επικρατείας, είχε δεσμευτεί ότι «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όπως και οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος φορέας στην Ελλάδα, δεν έχει προβεί στην προμήθεια του λογισμικού Predator».

    Ενώ, και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο πρόσφατο παρελθόν και με αφορμή ανάλογες καταγγελίες του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, είχε διαμηνύσει ότι «οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, ούτε έχουν αγοράσει, ούτε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης».

    Αντιπολιτευτικά πυρά

    Πάντως, τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά και σοβαρά. Κατ αρχήν, ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε «Αν είχε συμβεί στο κινητό του κ. Μητσοτάκη ή του κ. Τσίπρα, τι θα είχε γίνει σήμερα; Ποιοι είναι αυτοί που είχαν το θράσος και νιώθουν ισχυροί να έχουν τέτοιες πρακτικές στη χώρα μας».

    Για να προσθέσει, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πως δεν πληρώνουμε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας ούτε για να μας παρακολουθούν, ούτε για να μας πουν ότι δεν μας παρακολουθούν. Τις πληρώνουμε για να μας πουν ποιοι προσπαθούν να μας παρακολουθούν.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του εκπροσώπου του, υποστηρίζει πως «είτε ο Μητσοτάκης συντονίζει τη διαδικασία είτε έχει διαλύσει τόσο πολύ την ΕΥΠ που δίκτυα δρουν ανεξέλεγκτα»

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews στη διάρκεια της συνεδρίασης οι κ. Κοντολέων και Ράμμος θα «σφυροκοπηθούν» από την αντιπολίτευση για το αν χρησιμοποιείται το Predator το Pegasus ή άλλα λογισμικά από κρατικές υπηρεσίες (την ΕΥΠ ή άλλους κρατικούς φορείς).

    Αν εμπλέκονται συγκεκριμένες εταιρείες στην υπόθεση, ποιες είναι και πως ελέγχονται; Ποια διαδικασία ακολουθείται, από την κατασκευή και τις προδιαγραφές ως και την πώληση, και πως ελέγχεται; Πόσο ασφαλή είναι τα τηλέφωνα υπουργών, βουλευτών και πολιτών; Πως διασφαλίζεται το απόρρητο των επικοινωνιών; Υπάρχουν εταιρείες στα Σκόπια και σε άλλες γειτονικές χώρες, που εμπορεύονται κακόβουλα λογισμικά και παρακολουθούν πρόσωπα στην Ελλάδα; Ποιος είναι ο ρόλος της Ρωσίας σε ανάλογες υποθέσεις; Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση της τεχνολογικής και θεσμικής ασπίδας απέναντι στις σύγχρονες μορφές της κυβερνοασφάλειας;

    Πάντως, μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από την αντιπολίτευση, υποστήριζαν ότι δεν μπορούν να εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα σε αυτό το επίπεδο, καθώς η σύγκληση έγινε τάχιστα και δεν έχουν κανένα δεδομένο στα χέρια τους, όπως για παράδειγμα τα πορίσματα των ελληνικών Αρχών ή αυτό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επικαλούνται δε, ειδικούς οι οποίοι τονίζουν ότι τα συγκεκριμένα κακόβουλα λογισμικά έχουν δυνατότητα αυτοκαταστροφής, με αποτέλεσμα να χάνονται τα ίχνη και άρα να είναι δύσκολο έως αδύνατο να εντοπιστούν.

    Το θέμα αποκτά πανευρωπαϊκή διάσταση μετά από τις εντεινόμενες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ακόμα και το κινητό του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της Ε.Ε. αλλά και υπαλλήλων της Επιτροπής έγιναν στόχος υποκλοπής.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνέντευξη Μητσοτάκη σε CNN: Ο Ερντογάν να ασχοληθεί με την τουρκική οικονομία αντί με τις νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις (video)

    Σκάνδαλο υποκλοπών: Κακόβουλο λογισμικό στα κινητά πέντε Γάλλων υπουργών



    ΣΧΟΛΙΑ