• Business

    Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: «Ναι» στη Μαίρη Σαρπ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού- Τα «καρφιά» Σκρέκα σε Λιανό

    • Άννα Διανά
    Μαίρη Σαρπ - Κώστας Σκρέκας

    Μαίρη Σαρπ – Κώστας Σκρέκας


    Εν μέσω πυρών της αντιπολίτευσης εστιασμένης στην κόντρα Λιανού- Σκρέκα αλλά και στο γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει υποβάλλει απολογιστική έκθεση για το 2022, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έδωσε τη θετική γνώμη για την τοποθέτηση της κ. Μαίρης Σαρπ στη θέση της προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής από το νέο έτος.

    Ο κ. Σκρέκας απαντώντας στις αιτιάσεις περί σύγκρουσης με τον απερχόμενο πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκανε λόγο για «δήθεν αντιπαράθεση». Όπως είπε  «δεν υπήρχε καμία αντιπαράθεση. Αυτό που είπα ήταν για ήταν το αυτονόητο. Ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να κάνει ελέγχους και να φέρει αποτελέσματα».

    Ωστόσο νωρίτερα κατά την εισήγησή του για την τοποθέτηση της κ. Σαρπ έκανε σαφές το πλαίσιο του τι περιμένει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αφήνοντας στην πραγματικότητα αιχμές για τον πρόεδρό της.

     «Χρειαζόμαστε αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία που θα παράγει απτά αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να είμαστε αποκομμένοι από την καθημερινότητα των πολιτών μας και να εστιάζουμε σε θεωρητικές συζητήσεις για βελτιστοποίηση μεθοδολογιών».

     Εδωσε δε απάντηση και στο θέμα που θέτει μετ΄ επιτάσσεως ο κ. Λιανός- το επανέλαβε και χθες μιλώντας στο mononews- για την υποστελέχωση της Επιτροπής, την αργή διαδικασία προσλήψεων και τις χαμηλές αμοιβές έναντι του ιδιωτικού τομέα, που αποτελούν αντικίνητρο για στελέχη με εξειδίκευση προκειμένου να εργαστούν στην Επιτροπή.

     

    Υπάρχει ευελιξία στις προσλήψεις και τους μισθούς

    «Η Κυβέρνηση έχει δώσει ευελιξία στην Επιτροπή και στη διενέργεια  των προσλήψεων και θέλουμε αυτές να αξιοποιηθούν και να συμπληρωθούν προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Περα από τη διαδικασία προσλήψεων που βρίσκεται σε εξέλιξη έχουμε δώσει ευελιξία στις ανεξάρτητες αρχές, όπως είναι και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να τρέξουν εφεξής διαδικασίες προσλήψεων με ταχύτερο τρόπο καθορίζοντας εκείνες τα κριτήρια και συγκροτώντας εκείνες τα κριτήρια» είπε χαρακτηριστικά.

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

    Επανέλαβε το θέμα των ελέγχων και τον ρόλο που θα μπορούσε να έχει η Επιτροπή στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τονίζοντας ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην οικονομία, στην προστασία των καταναλωτών αλλά και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζει εναρμονισμένες πρακτικές, αντιανταγωνιστικές συμπράξεις ή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και να επιβάλλει πρόστιμα αλλά και πρόσθετα μέτρα. Μπορεί να αποτρέψει συμπεριφορές αισχροκέρδειας και να ενισχύσει τη διαφάνεια με όφελος για τους καταναλωτές. Πολύ σημαντική επίσης είναι η αρμοδιότητά της για τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στην αγορά».

    Σε ό,τι αφορά τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕπΑντ, κ. Γιάννη Λιανό τόνισε πώς πρόκειται για έναν διακεκριμένο επιστήμονα με διεθνές κύρος. Ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του και την πολύτιμη συνεισφορά του σε μια δύσκολη και τεταμένη διεθνή συγκυρία, σημειώνοντας ότι αφήνει στην Επιτροπή μια σημαντική παρακαταθήκη.

    «Η υποδοχή και υποδομή παρακολούθησης των αγορών, η χαρτογράφηση των αγορών, τα νέα ψηφιακά εργαλεία, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν μια  πολύτιμη αφετηρία» υπογράμμισε.

    Πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε πρακτική σκέψη και γρήγορα αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Είναι απαίτηση και της οικονομίας μας αλλά και της κοινωνία μας».

    Επλεξε το εγκώμιο της κ. Σαρπ, την οποία χαρακτήρισε δυναμική και έμπειρη. Όπως είπε  «διακρίθηκε για την αποτελεσματικότητά και ως πρόεδρος στο β τμήμα του ΣτΕ για σειρά ετών  όπου χειρίστηκε και υποθέσεις σε θέματα ανταγωνισμού, μεταξύ άλλων. Στο ενεργητικό της έχει αποφάσεις για σύνθετα και κρίσιμα ζητήματα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία σε ένα ευρύτατο φάσμα.

    Πρόκειται για μια γυναίκα με ένα ενεργητικό με αδιαμφισβήτητα στοιχεία στην πορεία της ανεξαρτησίας σκέψης αποφασιστικότητα και τόλμη έχει δώσει πολλές μάχες και με στρεβλώσεις και με στερεότυπα. Εχει αναπτύξει μια ενδελεχή επαφή όχι μόνο με τη νομική διερεύνηση και την επιβολή του Δικαίου αλλά και με το σύνολο των ζητημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Έχει αντίληψη των δομικών προβλημάτων της αγοράς και της κοινωνίας και θα υπηρετήσει την Επιτροπή με αποτελεσματικότητα,, ανεξαρτησία και προσήλωση στις αρχές της Δημοκρατίας και του δικαίου» κατέληξε ο υπουργός.

    Μαίρη Σαρπ: Ακρογωνιαίος λίθος η πολιτική ανταγωνισμού

    Από την πλευρά της η κ. Μαίρη Σαρπ τόνισε ότι η  πολιτική ανταγωνισμού αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ενιαίας αγοράς, καθώς εξασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να ανταγωνίζονται με ίσους όρους στην ενιαία αγορά και ότι κατά συνέπεια οι καταναλωτές επωφελούνται από τις χαμηλές τιμές και από τη μεγαλύτερη επιλογή προϊόντων και υπηρεσιών, καλύτερης ποιότητας και περισσότερης καινοτομίας.

    Πρόσθεσε ότι εφόσον επιλεγεί θεωρεί ότι είναι καθήκον της η πολιτική και οι κανόνες ανταγωνισμού να ανταποκρίνονται στις εκάστοτε ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Ότι θα εφαρμόζονται με σθένος κατά τρόπο ώστε να συμβάλλουν σε μια ανταγωνιστική ελληνική οικονομία.

    Σημείωσε ότι η αποτελεσματικότητα των κανόνων που διέπουν τον ανταγωνισμό εξαρτάται από τον τρόπο εφαρμογής της και προς την κατεύθυνση αυτή εκτιμώ ότι μπορώ από τον ρόλο της προέδρου να συμβάλλω θετικά βασιζόμενη στην πολύχρονη δικαστική μου εμπειρία αλλά και την εν γένει επιστημονική μου κατάρτιση».

    Η κ. Σαρπ, όπως είπε είχε την ευκαιρία από τη θέση της αντιπροέδρου του Β΄ τμήματος του ΣτΕ και αργότερα ως πρόεδρος του δικαστηρίου να ασκήσει δικαστικό έλεγχο σε αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Γνώρισα έτσι το αντικείμενο αυτό και είμαι σε θέση να εκτιμήσω τη νομική του σημασία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας γενικότερα» πρόσθεσε.

    Μετά τη θετική γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η τοποθέτηση της κ. Σαρπ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού θα λάβει το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο και θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου με τη λήξη της θητείας του κ. Ιωάννη Λιανού.

    Διαβάστε επίσης:

    Αποχαιρετά την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Γιάννης Λιανός

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αποχωρεί με αιχμές ο Ιωάννης Λιανός – Τι λέει στο mononews

    Επιβεβαίωση Mononews: Η Μαίρη Σαρπ πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού – Αντικαθιστά τον Ιωάννη Λιανό



    ΣΧΟΛΙΑ