• Πολιτική

    «Ανοικτόν»! Ο πολιτισμός ανοίγει τις πόρτες του – Αυστηρά μέτρα αλλά και νέες επιδοτήσεις

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη


    Επανεκκίνηση του πολιτισμού σταδιακά αλλά σύντομα, με τα θέατρα, τον κινηματογράφο, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους να ανοίγουν ένα- ένα ως και τα μέσα Ιουλίου ανήγγειλε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη ανακοινώνοντας όμως και νέα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη καλλιτεχνών και δημιουργών.

    Έτσι:

    -Στις 18 Μαΐου, όπως έχει ήδη αναγγελθεί ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι. Επίσης μπορούν να αρχίσουν οι πρόβες και κινηματογραφικά γυρίσματα

    -Την 1η Ιουνίου τα θερινά σινεμά

    -Στις 15 Ιουνίου τα μουσεία

    -Στις 15 Ιουλίου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε είδους, δηλαδή θεατρικές, μουσικές κ. ά. αλλά μόνον σε ανοικτούς χώρους

    -Η έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών στα αρχαία θέατρα Επιδαύρου και Ηρωδείου θα αποφασιστεί από την διεύθυνσή του αλλά σε κάθε περίπτωση μετά τις 15 Ιουλίου. Επιπλέον το πρόγραμμά του θα αναπροσαρμοστεί, θα εστιαστεί στις παραγωγές των κρατικών πολιτιστικών φορέων ενώ θα αξιοποιηθούν και οι νέες τεχνολογίες.

    Εξάλλου 200 «μικρά» πολιτιστικά δρώμενα θα πραγματοποιηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού με εποπτευόμενους φορείς του. Εδώ αναμένεται να απασχοληθεί μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών που κινδυνεύουν αυτό το καλοκαίρι να μείνουν άνεργοι.  Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ μάλιστα, δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι θα παραχωρούνται δωρεάν.

    «Ο στόχος ήταν διπλός από την αρχή: Να κρατηθεί ο πολιτισμός ενεργός και να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες», όπως είπε στη σημερινή συνέντευξη τύπου η υπουργός Πολιτισμού επισημαίνοντας ακόμη ότι βασική παράμετρος είναι η «Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας». Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έτσι η ουσιαστική επένδυση στον πολιτισμό είναι περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ και συγκεκριμένα δέσμευση περισσότερων από 60 εκατομμύρια ευρώ για τα οριζόντια μέτρα στη στήριξης και περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ για τα αναπτυξιακά μέτρα.

    Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

    Τα νέα μέτρα

    Σύμφωνα με τα νέα μέτρα λοιπόν εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και:

    -Οι εργαζόμενοι του χώρου του πολιτισμού, των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15.2.2020 έως και την 29.2.2020. Και αυτοί καθίστανται δικαιούχοι των €800 μετά από Δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.

    -Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη κατά το διάστημα από 15.3.2020 έως και 20.4.2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα €800 μεταξύ 14 και 15.5.2020, μετά από Δήλωσή του στο ΕΡΓΑΝΗ σύμφωνα και με σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.

    -Όσοι από 1.6.2019 έως την 1.3.2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό, θα λάβουν τα €800.

    -Οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

    Συνολικά έτσι διατίθενται 24 εκατομμύρια ευρώ για μισθωτούς και απασχολούμενους του πολιτισμού, συν όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο. Επίσης υπάρχει στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης με επιχορήγηση απευθείας από το ΥΠΠΟΑ, €2,5 εκατομμύρια

    Εξάλλου από σήμερα έως και τις 10.5.2020, μετά από Υπεύθυνη Δήλωση Εργοδοτών, και μετά από την Υπεύθυνη Δήλωση των Εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας,  από 8.5.2020 και μέχρι 12.5.2020, οι εργαζόμενοι καθίστανται δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των €800 πληρωτέων από 14.5 έως 15.5.2020. Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των €800 έχουν καταστεί όλοι οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα, πριν τον συμβατικό τους χρόνο κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως  20.3.2020

    Σημειώνεται ότι ήδη από τον Μάρτιο, 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον πολιτισμό δικαιούνται τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση: Επίδομα €800: Σύνολο €35,5 εκατομμύρια (Μάρτιος-Απρίλιος), Αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, Διευκολύνσεις στις τραπεζικές υποχρεώσεις κ.λπ. Επίσης από 13.5 έως και 19.5.2020 θα πάρουν τα €800, όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτέμβριου-Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας α’ τριμήνου του 2020.

    Αρχαία Ολυμπία

    Μητρώο καλλιτεχνών δημιουργών

    Για πρώτη φορά εξάλλου καθιερώνεται το Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών, μία πλατφόρμα η οποία θα ανοίξει από τις 13 Μαΐου και στην οποία θα μπορούν να εγγραφούν όλοι οι απασχολούμενοι στο χώρο του πολιτισμού. Κι αυτό γιατί διαπιστώνεται υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας και ποικίλες εργασιακές σχέσεις, με συνέπεια ένα εντελώς αχαρτογράφητο τοπίο.

    «Πρόκειται για μία διαρθρωτική μεταρρύθμιση απολύτως χρήσιμη, την ζήτησαν άλλωστε και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες», όπως είπε η υπουργός προσθέτοντας, ότι θα αποτελεί «το πλέον διαφανές και δημοκρατικό μέσον για όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης».

    Η ίδια διαβεβαίωσε ότι τα κριτήρια θα είναι μειωμένα και απλά, όπως ένα πτυχίο ή ένας μίνιμουμ αριθμός ενσήμων ή κάποια χρόνια εργασίας ώστε να περιληφθούν όλοι οι άνθρωποι του πολιτισμού. Για τους ενδιαφερόμενους η διεύθυνση είναι artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας.

    Αισιόδοξη πάντως είναι η κυρία Μενδώνη _ παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός για φέτος είναι ακόμη άγνωστο τοπίο_ όσον αφορά τις εισπράξεις που μπορεί να προέλθουν από τα εισιτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Ήδη έχει απωλεσθεί μεγάλο μέρος των εσόδων, αν σκεφτεί κανείς ότι η τουριστική περίοδος αρχίζει από το Πάσχα, η ίδια όμως θεωρεί, ότι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων μπορεί να έχει κάποιες ικανοποιητικές εισπράξεις λόγω των πωλητηρίων και αναψυκτηρίων που θα είναι πιο οργανωμένα και θα λειτουργήσουν φέτος  σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από κάθε άλλη χρονιά. Όπως ανέξεφερε εξάλλου η ίδια στο ΤΑΠΑ θα λειτουργήσει και  e-shop, μια τεράστια παράλειψη ως τώρα.

    Μέτρα ασφαλείας

    Τα μέτρα ασφαλείας ωστόσο για τη λειτουργία του πολιτισμού θα είναι σαφή, εξειδικευμένα και θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Όπως:

    Αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των ατόμων, 1,5 μέτρου για αρχαιολογικούς χώρους, 2 μέτρων για μουσεία, συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών και ρύθμιση ροής εισόδου – εξόδου.

    Όριο πληρότητας των σινεμά στο 40%, τήρηση των αποστάσεων, σύσταση προστατευτικής μάσκας  και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, ρύθμιση της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.

    Όριο πληρότητας 40%  ώστε να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις και για εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους με την  σκηνή των θεάτρων να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων  ενώ σε περίπτωση όπου το κοινό είναι όρθιο θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου. Τα άτομα –με μη ιατρική μάσκα- που μπορούν να βρίσκονται στη σκηνή πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους ενώ για το κοινό γίνεται η σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος . Επίσης ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού ενώ επιβάλλονται και ειδικοί κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήριο, βεστιάριο, εξοπλισμό κ.λπ

    Όσον αφορά τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα , εκτός από την τήρηση ανάλογων αποστάσεων επιβάλλεται η απολύμανση των χώρων, ο επαρκής αερισμός τους και η ατομική προστασία με μάσκες,  αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα κλπ.



    ΣΧΟΛΙΑ