• Πολιτισμός

    Υπ. Πολιτισμού: Ασφαλές το Τατόι, δάσος, κτήρια και έργα τέχνης

    Υπ. Πολιτισμού Ασφαλές το Τατόι, δάσος, κτήρια και έργα τέχνης

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την επίσκεψη στο Τατόι την άνοιξη για τα μέτρα προστασίας του κτήματος


    Ασφαλές είναι το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι αλλά και όλα τα κτήρια και τα αντικείμενα, που προέρχονται από αυτά και φυλάσσονται σε κοντέινερς στους χώρους του.

    Η κινητοποίηση του υπουργείου Πολιτισμού ήταν άμεση από χθες το μεσημέρι, καθώς με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς και ύστερα από εντολή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου απομάκρυναν για προληπτικούς λόγους  τα ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας αντικείμενα από τους χώρους φύλαξής τους, εντός του ιστορικού πυρήνα του κτήματος. Γιατί ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην Βαρυμπόμπη,  στα κτήματα του Τατοΐου ήταν μεγάλος, λόγω της άμεσης γειτνίασής τους.

    Μια δεύτερη μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και κατά τις νυχτερινές ώρες παρουσία της κυρίας Μενδώνη, η οποία παρέμεινε αρκετές ώρες χθες στο σημείο ενώ και σήμερα το πρωί  έκανε αυτοψία στο Τατόι, συνοδευόμενη από κλιμάκιο αρμοδίων στελεχών του ΥΠΠΟΑ. Η ίδια συντόνισε τις σχετικές διαδικασίες και φυσικά βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων  Νίκο Χαρδαλιά.

    Σημαντικό ρόλο στην γρήγορη απομάκρυνση των ιδιαίτερης αξίας αντικειμένων έπαιξε ο συστηματικός τρόπος της  καταγραφής,  της τεκμηρίωσης και της αποθήκευσής τους σε κούτες, που αναγράφουν το περιεχόμενό τους —έργο που έχει γίνει από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων— έτσι ώστε να είναι εύκολη η διαλογή τους αλλά και ο ασφαλής τρόπος μεταφοράς τους.

    Άμαξες και αυτοκίνητα, έργα τέχνης και άλλα αντικείμενα, καθώς και οι υπηρεσίες συντήρησης που βρίσκονται στο Τατόι φιλοξενούνται συγκεκριμένα σε έξι κοντέινερς και σε απόλυτη τάξη. Κατά τον ίδιο τρόπο έτσι, θα επιστρέψουν τα αντικείμενα αυτά στο  Τατόι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Παράλληλα όμως, απομακρύνθηκαν ευαίσθητα όργανα και εξοπλισμός των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

    Γενικότερα όμως για την ασφάλεια του κτήματος έχουν ήδη γίνει κατά τους τελευταίους μήνες, Μάιο –Ιούλιο σοβαρές προληπτικές ενέργειες και πρώτα απ΄όλα η υπογειοποίηση των καλωδίων εντός της ακτίνας του. Από τον περασμένο Μάιο εξάλλου, έγινε τεράστια επιχείρηση υλοτόμησης, που πραγματοποιήθηκε από Θράκες υλοτόμους που ήρθαν για τον σκοπό —υπενθυμίζεται ότι η καταστροφική επέλαση της «Μήδειας» τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προκαλέσει μεγάλη πτώση δέντρων και σε όλη την περιοχή του Τατοΐου— καθώς και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Έργα που ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την προστασία του κτήματος.

    Πέρα από αυτά όμως η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσαν σκληρή μάχη, προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά και να προστατευθεί το  κτήμα. Συνεχώς παρόντα στο Τατόι εξακολουθούν  να είναι τα στελέχη του Αστυνομικού Σταθμού και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Η κυρία Μενδώνη άλλωστε διέκοψε χθες το μεσημέρι το υπηρεσιακό της ταξίδι στις Κυκλάδες, προκειμένου να βρεθεί γρήγορα στην Αθήνα. Μετά τις αυτοψίες στην Τήνο, Νάξο, Σίκινο,  Σαντορίνη και τα εγκαίνια στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, σειρά είχε η Μύκονος, όπου έφθανε με το πλοίο της γραμμής, όπου την βρήκε η είδηση της πυρκαγιάς, έτσι με το πρώτο αεροπλάνο επέστρεψε στην Αθήνα.

    Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη υπό την υπουργό με την συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να δρομολογηθούν οι επόμενες ενέργειες ενώ αύριο το πρωί η κυρία Μενδώνη θα πραγματοποιήσει και νέα αυτοψία στο κτήμα.

    Διαβάστε επίσης

    Η επόμενη μέρα στην Βαρυμπόμπη: Θλίψη και αποκαΐδια – Στάχτη δεκάδες σπίτια, απελπισμένοι οι κάτοικοι (pics)
    Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Ενίσχυση 100.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που επλήγησαν στη Βαρυμπόμπη
    ΑΔΜΗΕ: Διαψεύδει ξανά τις πληροφορίες περί έκρηξης μετασχηματιστή στα βόρεια προάστια



    ΣΧΟΛΙΑ