• Πολιτική

    Υπ. Οικονομικών: Πώς σχολιάζει την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα το 2024

    • NewsRoom
    O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

    O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Στο 2% του ΑΕΠ προσγειώνει για τη φετινή χρονιά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ, στην έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (Wolrd Economic Outlook), ενώ παράλληλα εκτιμά πώς το 2025 θα κινηθεί οριακά χαμηλότερα, στο 1,9% του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός από το 2,7% φέτος θα περιοριστεί στο 2,1% το 2025.

    Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως «παρά την δυσμενή διεθνή συγκυρία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από την ευρωζώνη, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται ενώ ο πληθωρισμός σταδιακά επανέρχεται στον στόχο του 2%. Πιο συγκεκριμένα, και σε σχέση με τις προβλέψεις Οκτωβρίου 2023, αμετάβλητη παραμένει η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2% το 2024 στην Ελλάδα (έκτη υψηλότερη στην ευρωζώνη), παρά την σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση για το σύνολο της ευρωζώνης (0,8%, έναντι 1,2% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο). Παράλληλα, και το 2025 η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,9% έναντι 1,5%). Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη προβλέπεται μείωση πληθωρισμού για το 2024 και το 2025, χρονιά κατα την οποία ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει πολύ κοντά στον στόχο του 2%».

    Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «στην Ελλάδα αναμένεται συνέχεια στην πτώση της ανεργίας φέτος και του χρόνου (9,4% και 8,7%) αντίστοιχα, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6,6% και 6,4% τα επόμενα δύο χρόνια). Επιπλέον, προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια».

    Διαβάστε επίσης

    ΔΝΤ: Παραμένει η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα το 2024 – Στο 3,2% η παγκόσμια ανάπτυξη για φέτος

    John Paulson: Κερδοφόρο σερί για τον επενδυτή από τις συμμετοχές σε Τράπεζα Πειραιώς και Bausch

    Δένδιας: Η Ατζέντα 2030 θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων



    ΣΧΟΛΙΑ