• Business

    John Paulson: Κερδοφόρο σερί για τον επενδυτή από τις συμμετοχές σε Τράπεζα Πειραιώς και Bausch

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co


    Περιεχόμενα

    Το 2023 ήταν μία καλή χρονιά για τον 68χρονο John Paulson, καθώς το family office του είδε κέρδη άνω του 32%. Ο δισεκατομμυριούχος, τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποκαλέσει «money machine» συνεχίζει το κερδοφόρο σερί και μέσα στο 2024, ύστερα από μία δύσκολη δεκαετία.

    Οι συμμετοχές  του στην Τράπεζα Πειραιώς (κατέχει το  18,6%), στην φαρμακευτική εταιρεία Bausch Health και στις εταιρείες μεταλλευτικών Agnico Eagle Mines. και International Tower Hill Mines, ήταν μερικές από τις επενδύσεις που ενίσχυσαν τα κέρδη του Paulson.

    Η βουτιά

    Tα προηγούμενα χρόνια όμως δεν ήταν εύκολα για τον δισεκατομμυριούχο, ο οποίος σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index έχει καθαρή αξία 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Το 2014, η περιουσία του ήταν στα 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Paulson έγινε διάσημος πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν στοιχημάτισε κατά της αμερικανικής αγοράς κατοικίας, αποφέροντας στον ίδιο και τους επενδυτές του πάνω από 20 δισ. δολάρια.

    Το 2010, ξεκίνησε ένα ταμείο που επένδυε σε εταιρείες εξόρυξης και παράγωγα που σχετίζονται με ράβδους χρυσού, υποστηρίζοντας ότι οι ήπιες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών θα έκαναν το μέταλλο πιο ελκυστικό. Αυτό το στοίχημα δεν απεδείχθη εξίσου εύστοχο καθώς ο  χρυσός είχε μία μέτρια πορεία εκείνη τη δεκαετία.

    Το hedge fund του Paulson το 2011 διαχειριζόταν περιουσιακά στοιχεία ύψους 38 δισ. δολαρίων. Το 2020 συρρικνώθηκαν σε μόλις 9 δισ. δολάρια και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής μετέτρεψε το ταμείο σε family office και διαχειριζόταν κυρίως δικά του χρήματα.

    Η ανατροπή

    Μέχρι και το 2022, οι απώλειες ήταν ισχυρές για τον επενδυτή.

    Εκείνη τη χρονιά, ο Paulson ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Bausch, η οποία αποτελούσε το 1/5 του χαρτοφυλακίου του σε μετοχές στις ΗΠΑ.

    Η μετοχή της εταιρείας βούλιαξε 77% το 2022, προσθέτοντας ζημιές σε ένα ήδη καταπονημένο χαρτοφυλάκιο και από άλλα ταμεία που υποαπέδιδαν.

    Το 2023 ο Paulson ανέκαμψε και παραμένει δυναμικά σε θετικά έδαφος και το 2024, με τα ταμεία του να έχουν συγκεντρώνουν ήδη 600 εκατ. δολάρια και το στοίχημά του στον χρυσό να έχει υπεραποδώσει.

    Επιπλέον, ο Paulson κατέχει περίπου το 40% της εταιρείας εξόρυξης χρυσού Perpetua Resources, οι μετοχές της οποίας σημείωσαν άλμα 104% στο Τορόντο φέτος, καθώς η τιμή του μετάλλου ανέβηκε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Είναι μεταξύ των επτά μεγαλύτερων θέσεών του που αναμένεται να καταγράψουν διψήφια κέρδη το 2024.

    Εκτός από τις επενδύσεις, ο Paulson έστρεψε τα βλέμματα πάνω του τον προηγούμενο μήνα, όταν  φιλοξένησε έναν έρανο στο σπίτι του στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, ύψους 814.600 δολαρίων, για τον Ντόναλντ Τραμπ,  ο οποίος έχει αναφέρει ότι θα μπορούσε να δει τον επενδυτή ως πιθανό υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση που κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

    Ο Paulson  από την άλλη έχει δηλώσει ότι δεν φιλοδοξούσε ποτέ να αναλάβει μία πολιτική θέση.

    Διαβάστε επίσης:

    Τραμπ: Εξασφάλισε δωρεές πάνω από 50 εκατ. ευρώ από την προεκλογική δεξίωση που οργάνωσε ο Τζον Πόλσον

    Τζον Πόλσον – Αλίνα Ντε Αλμέιντα: Ο έρανος στήριξης του Τραμπ και οι μεγιστάνες που θα συμμετάσχουν στο δείπνο των 814.000 δολαρίων το άτομο

    Ντόναλντ Τραμπ: Στο τραπέζι το όνομα του Τζον Πόλσον για Υπουργός Οικονομικών



    ΣΧΟΛΙΑ