• Top Stories

    Ειλικρινής Κυριάκος: Θα στηρίξω το προσφυγικό, αλλά όχι το ασφαλιστικό


    Θετικό πρόσημο είχε η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να εκπλήσσει ευχάριστα τους συνομιλητές του με την ειλικρίνειά του και το πνεύμα συνεργασίας του.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε σε όλες τις επαφές του (μεταξύ άλλων με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean-Claude Juncker και τον πρόεδρο της ΚΟ των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber) πως δεν πρόκειται να στηρίξει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, όμως εμφανίστηκε θετικός στο να στηρίξει την κυβέρνηση στους χειρισμούς της στο προσφυγικό, αν αυτοί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε και εμπράκτως τις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό, όταν κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ ήρθε σε αντιπαράθεση με τον αντικαγκελάριο της Αυστρίας, Reinhold Mitterlehner, όταν εκείνος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ανακοπούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και γι’ αυτό θα πρέπει να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, απάντησε ότι αυτό δεν αποτελεί λύση σε καμία περίπτωση και εξήγησε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν μπορεί να μεταφερθεί η συνοριακή γραμμή της Ευρώπης, που τώρα είναι στο Αιγαίο όπως και της Ελλάδας, στην ΠΓΔΜ». Επιπλέον, επεσήμανε πως εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, τότε απλώς θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι για να έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη.

    Μάλιστα, με την τοποθέτηση αυτή συμφώνησε και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι στην παρούσα συγκυρία οι θέσεις των δύο χωρών ταυτίζονται, καθώς τα συμφέροντά τους στο προσφυγικό συγκλίνουν.

    Η Angela Merkel υποδέχθηκε επίσης με μεγάλη ικανοποίηση και τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα λαϊκίσει και ότι με τον ίδιο τρόπο που μιλά στο εξωτερικό μιλά και μέσα στην χώρα – άλλωστε τόσα έχουν δει τα μάτια της όλα αυτά τα χρόνια…



    ΣΧΟΛΙΑ