• Πολιτική

    Οικονόμου-Βρούτσης: Φάκελο με 200 ονόματα για οπαδική βία κατέθεσαν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μπαίνουν στο κτίριο του Αρείου Πάγου, για να προσκομίσουν στον εισαγγελέα όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για τη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικού στο γήπεδο του Ρέντη (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μπαίνουν στο κτίριο του Αρείου Πάγου, για να προσκομίσουν στον εισαγγελέα όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για τη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικού στο γήπεδο του Ρέντη (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Μια λίστα με τουλάχιστον 200 οπαδούς όλων των χρωμάτων που φέρονται να εμφανίζονται διαχρονικά σε επιθέσεις οπαδικής βίας ανά την Ελλάδα και η δράση τους παραπέμπει σε εγκληματική οργάνωση, παρέδωσαν σήμερα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο αναπληρωτής του, αρμόδιος σε θέματα αθλητισμού.

    Ο Γιάννης Οικονόμου και ο Γιάννης Βρούτσης ζήτησαν από τη Γεωργία Αδειλίνη αναβάθμιση των ερευνών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι χούλιγκαν δρουν ως εγκληματική οργάνωση.

    Της παρέδωσαν έναν ογκώδη φάκελο που εκτός από τα ονοματεπώνυμο των περίπου 200 προσώπων και τη μέχρι τώρα συμμετοχή τους σε διάφορες επιθέσεις, περιλαμβάνονται πολλά περιστατικά, οπαδικής -και όχι μόνον- βίας που καταγράφηκαν εντός κι εκτός ελληνικών γηπέδων την τελευταία χρονιά.

    Επιφυλάχθηκαν να επιστρέψουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με πρόσθετα στοιχεία για επιθέσεις προηγούμενων ετών.

    «Yπάρχουν πρόσωπα», δήλωσε ο κ. Βρούτσης, «που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου, δηλαδή που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου».

    Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των σκληρών χούλιγκαν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε ότι η επιλογή τους έγινε από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές αρχές «και τους καθιστούν «υψηλού κινδύνου» πρόσωπα, σε ό,τι αφορά την οπαδική βία».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αφορούν και εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων και με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, πρόσθεσε ότι περιλαμβάνονται στο φάκελο που παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαιτητών και δημοσιογράφων που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου).

    Επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε ότι τα στοιχεία που προσκομίστηκαν είναι ενδεικτικά καθώς πρόκειται να προσκομιστούν και άλλα από τις αρμόδιες αρχές.

    Οι δηλώσεις των υπουργών

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου δήλωσε εξερχόμενος του Αρείου Πάγου:

    «Προσκομίσαμε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρκετά, σοβαρά στοιχεία και ζητήσαμε εκ μέρους της Κυβέρνησης την αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης της όλης διαδικασίας με σκοπό να φτάσουμε στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη τόσο των φυσικών, όσο και των ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών, συμπεριφορών παραβατικών, περιστατικών που συνδέονται με αθλητική βία, είτε με βία με αθλητικό υπόβαθρο.

    Νομίζω πως τα στοιχεία που δώσαμε στην κα Εισαγγελέα και όσα θα προσκομίσουμε, διότι οι διαδικασίες και οι έρευνες θα βρίσκονται σε εξέλιξη, θα βοηθήσουν σε μία κατεύθυνση που αποτελεί κοινό τόπο για το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και καθοριστικά τις αγέλες των χούλιγκαν, αλλά και όσους, ενδεχομένως, τους ανέχονται ή τους υποκινούν».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης δήλωσε:

    «Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση βρεθήκαμε σε μια υψηλού συμβολισμού κίνηση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσουμε πολύ ουσιαστικά στοιχεία για την οπαδική βία. Ο συμβολισμός είναι μεγάλος, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους και την ασφάλεια των αξιών του αθλητισμού.

    Τα στοιχεία που καταθέσαμε έχουν να κάνουν με πραγματικά περιστατικά που δείχνουν ότι η οπαδική βία ξεπερνάει τα όρια του αθλητισμού και συνδέεται διαχρονικά με πρόσωπα που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση».

    Διαβάστε επίσης:

    Βορίδης: Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να εξοντώσουμε ένα άθλημα, αλλά να το εξυγιάνουμε

    Οπαδική βία: Στον Άρειο Πάγο Οικονόμου και Βρούτσης – Ζητούν αναβάθμιση της έρευνας

    Παύλος Μαρινάκης για οπαδική βία: Αν δεν συμμορφωθούν αυτοί που πρέπει θα πάρουμε πιο σκληρές αποφάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ