• Πολιτική

    Οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις, ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας, ο Ανδρουλάκης, η Κωνσταντοπούλου και η επόμενη Βουλή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Στο κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από αριστερά ο Νίκος Ανδρουλάκης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεξιά ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

    Στο κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από αριστερά ο Νίκος Ανδρουλάκης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεξιά ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας


    Η πεποίθηση των ερωτώμενων πολιτών ότι η ΝΔ όχι μόνο θα έχει ένα μη αμφισβητούμενο προβάδισμα, αλλά και ότι θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με δυνατότητα άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά την 21η Μαΐου, γεγονός το οποίο συνιστά καινοφανή συνθήκη, αφού για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά προεξοφλείται ποιος θα κερδίσει τη μάχη της κάλπης.

    Πέρα από την ισχυρή δυναμική της ΝΔ, που διατηρεί ή και διευρύνει το +20% της διαφοράς του πρώτου γύρου, εντύπωση προκαλούν και τα ποσοστά που συγκεντρώνει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, καταγράφει απήχηση «μηδενικής φθοράς».

    Μάλιστα, οι αυθόρμητες θετικές γνώμες για τον πρόεδρο της ΝΔ στην ερώτηση (της Metron Analysis) «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίζατε, ποιον ή ποια πολιτικό αρχηγό θα θέλατε για επόμενο πρωθυπουργό» (Μητσοτάκης 40%, Τσίπρας 16%) είναι περισσότερες κατά πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες από αυτές που λάμβανε ο αρχηγός της ΝΔ στην αντίστοιχη ερώτηση πριν από τις εκλογές του 2019.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος και στον κρίσιμο χώρο του κέντρου, ο οποίος αναμένεται ότι θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου και τα ακριβή ποσοστά της αυτοδυναμίας. Είναι ενδεικτικό ότι στη δημοσκόπηση της Marc το 75,7% των κεντροδεξιών και το 39,6% των κεντρώων δηλώνει ότι ταυτίζεται με τις απόψεις του πρόεδρου της ΝΔ. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης, πέρα από τη συντριπτική του υπεροχή στις ηλικίες άνω των 65, έχει πλέον το προβάδισμα και στους νέους και τις νέες από 17-34 ετών (23,9% έναντι 22,5% του κ, Τσίπρα).

    Την ίδια στιγμή, ο «περιορισμός της κυριαρχίας της ΝΔ», αίτημα που βρίσκεται στην κορωνίδα της αντιπολιτευτικής ρητορικής στον δεύτερο γύρο, υιοθετείται μόνο από το 25,3% των ερωτώμενων (GPO), με την «σταθερή κυβέρνηση/αυτοδυναμία» να θεωρείται το πιο σημαντικό διακύβευμα των εκλογών του Ιουνίου σχεδόν από τους μισούς πολίτες (45,9%).

    Η απόλυτη πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη και ο ταυτόχρονος καταποντισμός του κ. Τσίπρα, σε συνδυασμό με την εκλογική άνοδο του κ. Ανδρουλάκη, δημιουργούν ένα νέο πολιτικό σκηνικό με ανακατάταξη δυνάμεων που παραπέμπουν στην ανατροπή του κλασσικού και του «νέου δικομματισμού» που είχε εγκαθιδρυθεί από το 2012 και μετά, και στην πολιτική μετάλλαξή του σε αυτό που αποκαλείται «σύστημα ενάμισι κόμματος».

    Μάλιστα, παρά την εδραία πεποίθηση (70,2%) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, για πρώτη φορά καταγράφεται (GPO) ένα σημαντικό 42,2% που θα ήθελε να δει το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη θέση.

    Καταλυτική για την επόμενη μέρα είναι και η αλλαγή των συσχετισμών ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καθώς η διαφορά των 24 μονάδων του 2019, μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, έχει μειωθεί λίγο πάνω από τις επτά μονάδες.

    Ωστόσο, όλα αυτά τα δημοσκοπικά στοιχεία, παρά το γεγονός ότι συνιστούν ένα κοινό παρονομαστή τριών δημοσκοπήσεων (Metron Analysis για το Mega, GPO για τα «Παραπολιτικά» και Marc για το «Πρώτο Θέμα»), δεν σημαίνουν ότι η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος θα είναι μονόδρομος ή ότι οι κοινοβουλευτικές έδρες θα είναι τόσες που θα επιτρέψουν στη ΝΔ να κυβερνήσει με ισχυρή πλειοψηφία. Γι’ αυτό εξάλλου και ο κ. Μητσοτάκης, με κάθε ευκαιρία, τονίζει την ανάγκη «μηδενικού εφησυχασμού», καθώς πιθανή χαλάρωση των ψηφοφόρων της σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού που απαιτεί μια βιώσιμη αυτοδυναμία, λόγω της ενδεχόμενης εισόδου περισσότερων κομμάτων στη Βουλή, αποτελεί τον βασικό κίνδυνο για τη ΝΔ.

    Όλοι συμφωνούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάακης χρειάζεται ένα ασφαλές άνω του 40% προκειμένου να εξασφαλίσει τη σταθερή διακυβέρνηση που χρειάζεται ο τόπος. Πολλώ μάλλον όταν ένα 23,2% των συμμετεχόντων στην έρευνα της GPO δηλώνει ότι σκέφτεται να ψηφίσει διαφορετικά στις 25 Ιουνίου. Με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα να ανιχνεύεται βεβαίως, στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (25%) και σε αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ (23,6%). Υπάρχει όμως και ένα 11,7% ψηφοφόρων της ΝΔ οι οποίοι δηλώνουν ότι σκέφτονται να ψηφίσουν διαφορετικά.

    Ενδιαφέρον έχει και το εύρημα (Metron Analysis) σύμφωνα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη συντριπτική ήττα, συνεχίζει να «αιμορραγεί» πολιτικά προς το ΠΑΣΟΚ με διαρροές που φτάνουν το 3,2%, προς την «Πλεύση Ελευθερίας» με 2,7%, ακόμα και προς το ΜεΡΑ25 με 1,7%.

    Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συνεχιζόμενες διαρροές από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ σε ποσοστά που αγγίζουν το 4,6%, αλλά και προς την «Πλεύση Ελευθερίας» κατά 2,9%.

    Επίσης, αν και οι συγκεκριμένες μετρήσεις θεωρούνται ότι αποτελούν το σημείο εκκίνησης μετά το θρίαμβο της ΝΔ την πρώτη Κυριακή, πιθανολογείται βασίμως ότι η επόμενη Βουλή θα είναι τουλάχιστον επτακομματική, καθώς «Πλεύση Ελευθερίας» και «Νίκη» καταγράφουν ποσοστά «άνετης εισόδου» στο Κοινοβούλιο, με το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου να υποσκελίζει ακόμα και την «Ελληνική Λύση» του κ. Βελόπουλου στη δημοσκόπηση της Marc.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα που σχετίζονται με την πορεία της χώρας, καθώς τα ποσοστά αυτών οι οποίοι τάσσονται υπέρ της άποψης ότι η χώρα βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση έχουν αυξηθεί κατά περίπου δέκα μονάδες, γεγονός που ερμηνεύεται ως δείκτης σταθερότητας μετά το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα, με ότι αυτό συνεπάγεται, όχι μόνο για το πολιτικό σκηνικό, αλλά και για την οικονομία και τις επενδύσεις.

    Διαβάστε επίσης: 

    Οικονόμου: Ο Κ. Μητσοτάκης εγγυάται την προκοπή της πατρίδας και των ανθρώπων της

    Έβρος: Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Ι. Σαρμά για το ζήτημα της διακίνησης μεταναστών

    ΝΔ: Κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της ανακήρυξης του συνδυασμού Κασιδιάρη

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ