• Πολιτική

    Η αντιπολίτευση προειδοποιεί τον Κατρούγαλο: Μη δεσμεύσετε τη χώρα στα μεγάλα εθνικά θέματα

    • NewsRoom
    Γιώργος Κατρούγκαλος

    Γιώργος Κατρούγκαλος


    Αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να μην προχωρήσει σε επιλογές μείζονος σημασίας για τα εθνικά θέματα το διάστημα μέχρι τις εκλογές απηύθυναν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στον Γιώργο Κατρούγκαλο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Προειδοποίηση την οποία ωστόσο ο νέος υπουργός Εξωτερικών δεν φαίνεται να λογαριάζει, τουλάχιστον σύμφωνα με τη δήλωση που πραγματοποίησε.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισαν στον υπουργό Εξωτερικών πως βρισκόμαστε σε έτος εκλογικό και πως δεν είναι ώρα για πρωτοβουλίες που μπορούν να δεσμεύσουν την επόμενη κυβέρνηση. Μάλιστα ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ερωτηθείς αν η ΝΔ αντιτίθεται στην επέκταση της αιγιαλίτιδας αποκλειστικά στο Ιόνιο, υπογράμμισε πως «η περίοδος των τελευταίων μηνών, ενός εκλογικού έτους, επιβάλλει με καλή πίστη στις κυβερνήσεις για μείζονα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εθνικού συμφέροντος να είναι πάρα πολύ προσεκτική στις κινήσεις της, διότι αυτές οι κινήσεις δεν δημιουργούν δεδικασμένα μόνο όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και προηγούμενου σε σχέση με ζητήματα που έχουμε και με άλλες χώρες». Προσέθεσε πως «μια τέτοια κίνηση στο Ιόνιο ή όπως είχε αρχικώς ακουστεί ακόμα και με επέκταση της ίδιας λογικής σε ένα τμήμα του Αιγαίου, που όπως και να το κάνουμε είναι μια περιορισμένη χρήση ενός δικαιώματος της Ελλάδας, δημιουργεί δεδικασμένα και προηγούμενα».

    Ανάλογη ήταν και η στάση του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου. «Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να αποφύγουν στους τελευταίους δύο ή το πολύ πέντε μήνες που θα είναι ακόμα στις θέσεις τους, να δεσμεύσουν τη χώρα σε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης. «Κυρίως οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, ότι συζητούνται με την Ελλάδα συνοριακά θέματα, αποτέλεσαν το έναυσμα για να κάνουμε την παρέμβαση που κάνουμε. Την κάναμε την παρέμβαση σήμερα εδώ και θα την κάνουμε συνεχώς όταν τίθεται ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» προσέθεσε ο κ. Λοβέρδος σχετικά με τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ.

    Ωστόσο ο Γιώργος Κατρούγκαλος φάνηκε, επισήμως τουλάχιστον, να μην κάνει αποδεκτή την προτροπή της αντιπολίτευσης. «Συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση», ανέφερε, ενώ υποστήριξε πως στην κυβέρνηση «υπηρετήσαμε την εθνική γραμμή μέχρι τώρα σε όλα τα θέματα έτσι θα συνεχίσουμε και τώρα».

    «Δεν υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, είμαστε μία κυβέρνηση πλειοψηφίας η οποία ενεργεί με βάση το πρόγραμμά της» απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι «πολλά από τα θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη δεν άρχισαν να συζητούνται τώρα» και έφερε το παράδειγμα της Αλβανίας και την συζήτηση για όλο το πακέτο των διαφορών μας, που «έχει ξεκινήσει χρόνια πριν και ο Ν. Κοτζιάς και την είχε φέρει πολύ κοντά σε πέρας».

    Παράλληλα εξήγησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι θα υπάρξει η επιδίωξη για την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση όλων πολιτικών κομμάτων και για κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Χωρίς καμία διάθεση αιφνιδιασμού, χωρίς καμία διάθεση να διχάσουμε, ακριβώς το αντίθετο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πολάκης και δημοσκοπήσεις παίζουν με τα νεύρα του Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ