• Ελλάδα

    Βαρουφάκης: Είχαμε την ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε και τη χάσαμε…

    Γιάνης Βαρουφάκης

    Γιάνης Βαρουφάκης


    H Ελλάδα είχε την «ευκαιρία» να χρεοκοπήσει, αλλά την έχασε, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει πως έκανε σωστές κινήσεις. «Αν είχε κανείς το προνόμιο να επιστρέφει στο παρελθόν, πάντα θα άλλαζε τις πράξεις του. [..] Αλλά η γενική στρατηγική ήταν σωστή. Ανέλαβα ως υπουργός Οικονομικών 15 μέρες πριν πάμε σε χρεοκοπία. Το δάνειο ήταν μη βιώσιμο και μέρος της πολιτικής extend and pretend. Δεν επρόκειτο να γίνω μέρος αυτού και είχαμε σκληρή γραμμή», υπογραμμίζει.

    «Όμως οι δανειστές ενδιαφέρονταν περισσότερο στη διδακτική επίδραση του να διαλύσουν μία κυβέρνηση επειδή τόλμησε να τους αντισταθεί, ώστε να μπορούν να απειλήσουν άλλους όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία», σημειώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, και προσθέτει: «Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σαν πιόνι σε μία σκακιέρα, κι έτσι ήταν πολύ δύσκολο. Είχαμε μία ευκαιρία [να χρεοκοπήσουμε] και τη χάσαμε».

    Εξηγώντας τη θέση του ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει χρεοκοπήσει, επισημαίνει: «Θα συναντιόμασταν και θα είχαμε μία συμφωνία συμβιβασμού, αλλά δε μου επετράπη να χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο».

    Αναφερόμενος στο κοινό νόμισμα, υποστηρίζει ότι το ευρώ διχάζει τους ευρωπαϊκούς λαούς, στρέφοντας τους Έλληνες κατά των Γερμανών, τους Ιρλανδούς κατά των Ισπανών και ούτω καθεξής. «Κοιτάξτε τι έχει γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία 10-15 χρόνια, από τη σύσταση της νομισματικής ένωσης. Το project έχει αποτύχει παταγωδώς», σχολιάζει.

    Ερωτηθείς σχετικά με την προσφυγική κρίση, σημειώνει: «Δεν έχω την απάντηση. Οι αριθμοί των ανθρώπων είναι πολύ μεγάλοι. Αλλά αν κάποιος χτυπήσει την πόρτα μου στις 3 τα ξημερώματα τρομαγμένος, πεινασμένος και πυροβολημένος, ως άνθρωπος έχω ηθικό καθήκον να τον βάλω μέσα και να του δώσω νερό και να τον ταΐσω. Και μετά θα του κάνω ερωτήσεις. Όλα τα άλλα είναι προσβολή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».



    ΣΧΟΛΙΑ