• Ελλάδα

    Το παρασκήνιο πίσω από την επίθεση της ΕΡΤ στον Τσακαλώτο

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Να και κάτι που δεν περιμέναμε να δούμε, τουλάχιστον όχι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: την ΕΡΤ να ασκεί κριτική σε κυβερνητικό στέλεχος. Και όχι σε όποιον κι όποιον, αλλά στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο! Αν και, σε μία δεύτερη ανάλυση, ίσως αυτό που κρύβεται από πίσω να έχει κάποια λογική, τουλάχιστον με την έννοια της “λογικής” των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Η αλήθεια είναι ότι η κριτική που ασκήθηκε στον υπουργό Οικονομικών από την ΕΡΤ προκάλεσε αίσθηση. Οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης Κατερίνα Ακριβοπούλου και Σωτήρης Καψώχας σχολίασαν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσεγγίζει τις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας και του Γιάννη Στουρνάρα, ότι ρίχνει νερό στο μύλο αυτών που δεν πιστεύουν στην καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και ότι διαπραγματεύεται τη γερμανική άποψη για σκληρούς όρους και προϋποθέσεις με μνημόνια μετά τον Αύγουστο.

    Ας δούμε όμως τι ήταν αυτό που προκάλεσε αυτήν τη σκληρή κριτική. Ήταν οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους Financial Times, και κυρίως η αναφορά του ότι οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης, και «πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο». Η παραδοχή του δηλαδή ότι η εποπτεία της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή.

    Τι κι αν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών προσπάθησαν στη συνέχεια να δώσουν διευκρινίσεις, εξηγώντας πως «είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος “συν κάτι ακόμη””; Το κακό είχε ήδη γίνει. Και ήταν τόσο κακό που η κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν ασκήθηκε (όπως γίνεται συνήθως) μόνο από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, αλλά ακόμα και από την (συνήθως απροκάλυπτα) φιλική προς την κυβέρνηση ΕΡΤ.

    Αν θέλουμε να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είπε κάτι κακό. Είπε την αλήθεια. Απλώς, όταν η αλήθεια δεν αρέσει στο Μαξίμου, τότε τόσο το χειρότερο για την αλήθεια, ειδικά αν αυτή προέρχεται από δικά της στελέχη. Είναι γνωστός ο “πόλεμος” που μαίνεται ανάμεσα στον “προεδρικό” ΣΥΡΙΖΑ και την ομάδα των 53+, ηγετικό στέλεχος της οποίας είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι 53+ ασκούν τακτικά κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, δίνοντας συχνά την αίσθηση ότι η Κουμουνδούρου είναι μοιρασμένη σε δύο “στρατόπεδα”. Μπροστά στις κάμερες αυτές οι διαφορές εξομαλύνονται, αλλά πίσω από αυτές υπάρχει ένας αναβρασμός. Και πιθανότατα αυτή η υπόγεια κόντρα είναι που οδήγησε σε αυτό το “επεισόδιο” μεταξύ της ΕΡΤ και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

    Επομένως, ίσως δεν ήταν και τόσο παράδοξη αυτή η σκληρή κριτική της ΕΡΤ στον υπουργό Οικονομικών. Για μία ακόμα φορά, η κρατική τηλεόραση έπαιξε το ρόλο που της έχει δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Τουρκικό ΥΠΕΞ: Χωρίς σοβαρότητα οι δηλώσεις Γιούνκερ – Δε θα αντιμετωπιστούν προνομιακά οι Έλληνες στρατιωτικοί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιμένει ο Κουβέλης για τις φρεγάτες: Το ζήτημα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη – Το χειρίζεται ο Τσίπρας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Νέο ΔΣ στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό ανακοίνωσε ο Ν. Παππάς



    ΣΧΟΛΙΑ