• Ελλάδα

    Το House of Cards της Αθήνας. Τσίπρας εναντίον Σαββαΐδου


    Ένα πολιτικό θρίλερ που θυμίζει την ίντριγκα της περίφημης αμερικανικής σειράς House of Cards όχι όμως στην Ουάσιγκτον αλλά στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες. Οι πρωταγωνιστές δεν είναι ο Κεβιν Σπεισι και η Ρομπιν Ραιτ αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Κατερίνα Σαββαΐδου.

    Η απόφαση της κυβέρνησης να αποπέμψει με πομπώδη τρόπο την Γενική Γραμματέα Εσόδων δεν ελήφθη τις τελευταίες ημέρες και αφού ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις εναντίον της.

    Ήταν μια ειλημμένη απόφαση εδώ και πολλούς μήνες καθώς η θέση αυτή θεωρείται κορυφαία μέσα στον μηχανισμού του κράτους. Η τέως γενική γραμματέας τώρα απειλεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη ενώ η κυβέρνηση ήδη όρισε νέο γενικό γραμματέα (και αναπληρωτή του) χωρίς όμως διεθνή διαγωνισμό.

    Στις Βρυξέλλες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις , χωρίς προς το παρόν να παρεμβαίνουν. Όμως θεωρούν ότι πρόκειται για ευθεία παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ.

    Την καταδίκασαν

    Ο πρωθυπουργός με την απόφαση του να αποπέμψει την κ.Σαββαΐδου δια μέσω του υπουργικού Συμβουλίου εξόργισε την τέως γενική γραμματέα καθώς η ίδια θεωρεί ότι η κυβέρνηση την “καταδικάζει” πριν καν αποφασίσει η δικαιοσύνη.

    Κατόπιν τούτου η ίδια θα προσφύγει δικαστικά εναντίον των μελών του υπουργικού συμβουλίου θεωρώντας ότι προσβάλλεται το όνομα της και η φήμη της. Είναι δε η πρώτη φορά που στην Ελλάδα ξεσπάει τέτοια κόντρα κορυφής.

    Η κυβέρνηση κατέφυγε σε αυτή την λύση όπως λένε οι πληροφορίες όχι τόσο για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος εναντίον της αλλά επειδή η θέση της κ. Σαββαιδου ενδυναμώθηκε περαιτέρω αφού σύμφωνα με απόφαση θεσμών και κυβέρνησης η ίδια πλέον έχει υπό την ευθύνη της και τον ΣΔΟΕ.

    Υπό αυτές τις συνθήκες η ίδια είχε προγραμματίσει να προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη νέου ΓΓ του Σώματος Οικονομικού Εγκλήματος καθώς ο νυν επικεφαλής (όπως άλλωστε και τα προηγούμενα αφεντικά του Σώματος) είναι διορισμένος από την κυβέρνηση του Συριζα.

    Οι σχέσεις δε της κ. Σαββαιδου και του κ. Δανη επί της ουσίας είναι ανύπαρκτες καθώς οι δυο τους σπάνια συνεργάζονται. Πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους εξηγούν ότι δεν υπήρχε καμία εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Πηγή που πρόσκειται στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της αναφέρει ότι “η ΓΓ έχει την στήριξη των θεσμών. Μήπως τώρα που θέλει να αλλάξει την διοίκηση του ΣΔΟΕ προέκυψε θέμα αποπομπής της;” αναρωτιέται χαρακτηριστικά.

    Επιπρόσθετα η κ. Σαββαΐδου σε αντίθεση με τον Χάρη Θεοχάρη δεν φαινόταν διατεθειμένη να παραιτηθεί τουλάχιστον έως την Πέμπτη το μεσημέρι που απεπέμφθη με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες των “Π” η ίδια θεωρεί οι καλώς έπραξε με τις δυο αποφάσεις της και μάλιστα έχει προσλάβει κορυφαία δικηγορική εταιρία η οποία ετοιμάζει την νομική της υπεράσπιση.

    tsipras

    Πρωτοφανής απόφαση 

    Πηγές προσκείμενες στην ίδια εξηγούν ότι “είχε στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση και επισημαίνουν ότι οι υπογραφές που έβαλε σε φορολογικές υποθέσεις και τις οποίες θεωρεί καθ’ όλα νόμιμες.”

    Οι ίδιες πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους εξηγούν ότι και οι “δύο υπογραφές που έβαλε είναι ξεκάθαρες και δεν εμπεριέχουν δόλο”

    Οι ίδιες πηγές θεωρούν την απόφαση της κυβέρνησης πρωτοφανή και εξηγούν ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την περίπτωση του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Γιώργου Γεωργιου που επίσης είχε ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του.

    Την αποπομπή της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε η Ολγα Γεροβασίλη. «Το υπουργικό συμβούλιο έκανε αποδεκτή ομόφωνα την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών για να παυθεί από τα καθήκοντά της η ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου. Σε τέτοιες εποχές δύσκολες για την κοινωνία και τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από δημόσιους λειτουργούς να λειτουργούν κατά του δημοσίου συμφέροντος» είπε η κυρία Γεροβασίλη. «Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι κανόνες και θα τηρηθούν» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Η κυβέρνηση χωρίς να προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός , όρισε την Πέμπτη το βράδυ νέο Γενικό Γραμματέα τον Ιωάννη Μπάκα και η θητεία του θα διαρκέσει για όσο διάστημα είχε απομείνει στη θητεία της κυρίας Σαββαίδου. Προβλέπεται δε ότι σε περίπτωση που ο ορισθείς αναπληρωτής αδυνατεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του ή για οποιοδήποτε λόγο παύσει να τα ασκεί, ως αναπληρώτρια, Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, μέχρι τον διορισμό νέου, ορίζεται η Γιαλούρη Ειρήνη του Δημητρίου, υπάλληλος του Κλάδου Π.Ε. Τελωνειακών, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων».

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί είναι αντίθετοι στην αποπομπή της κ. Σαββαιδου χωρίς όμως να παρεμβαίνει κάτι που έχει δημιουργήσει ερωτηματικά. Εκπρόσωπος των Θεσμών με μεγάλη εμπειρία επισημαίνει μάλλον σκωπτικά στα “Π” ότι η Γενική Γραμματεία είναι ημιανεξάρτητη αρχή και μάλιστα η ίδια η ΕΕ έχει δώσει αγώνα για να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της.

    Η διαμάχη της Κατερίνας Σαββαΐδου με την κυβέρνηση Τσίπρα ξεκίνησε ήδη από τις αρχές χρόνου όταν εξελέγη για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης η τότε αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβανη προσερχόμενη για στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε να δει το γραφείο της που βρίσκεται στον 3ο όροφο.

    Επειδή το συγκεκριμένο γραφείο είναι σκοτεινό η κ. Βαλαβανη παραπονέθηκε ότι δεν βλέπει ήλιο και θα είναι αναγκασμένη να ανάβει τα φώτα σπαταλώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Εκείνη την ώρα ζήτησε από ρους συνεργάτες της ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν. Κάποιος είπε “να δούμε και το γραφείο της κ. Σαββαιδου” η οποία όπως απουσίαζε στο εξωτερικό εκείνες τις ημέρες.

    Η ιδέα “άρεσε” στην κ. Βαλαβανη καθώς το γραφείο της Γενικής Γραμματέως είναι στον 8ο όροφο του υπουργείου έχει ωραία θέα προς την Ακρόπολη και έχει φυσικό φως καθ όλη την διάρκεια της ημέρας . Πράγματι λοιπόν η ομάδα ανέβηκε μέχρι τον 8ο όροφο.
    Όπως λένε αυτήκοοι μάρτυρες η τέως αναπληρώτρια υπουργός ενθουσιάστηκε με το γραφείο της Γενικής Γραμματέως . Όμως τελικά επικράτησαν δεύτερες σκέψεις καθώς εάν γίνονταν κάτι τέτοιο θα εθεωρείτο ανοικτός πόλεμος.

    Καθ όλη την διάρκεια της θητείας της κ. Βαλαβανη οι σχέσεις των δυο γυναικών ήταν ανύπαρκτες καθώς η υπουργός σπάνια συναντούσε την κ. Σαββαιδου χωρίς όμως ποτέ (είναι αλήθεια) να θέσει ευθέως θέμα παραίτησης της. Ακόμα και τώρα οι σχέσεις της με τον νυν αναπληρωτή υπουργό Τρύφων Αλεξιάδη είναι ανύπαρκτες.

    Υπενθυμίζεται ότι στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ασκήθηκε πρόσφατα ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος και απιστία κατά του Δημοσίου για δύο φορολογικές υποθέσεις. Πρώτον για τη χορήγηση παράτασης στην προθεσμία απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, αλλά και για την εντολή επανελέγχου για υπόθεση φοροδιαφυγής, στην οποία είχαν επιβληθεί, με τον αρχικό έλεγχο, πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ