• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Σε έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα επιμένει ο Τσίπρας


    Παρά τις αντιδράσεις, που προέκυψαν σε προηγούμενη τοποθέτησή του για την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ”πιέζοντας” στην ανάληψη της πλήρης ευθύνης των μεταρρυθμίσεων από την ευρωζώνη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά άρθρο των Financial Times.
    Με τίτλο “Ο Αλέξης Τσίπρας πιέζει ώστε να μείνει το ΔΝΤ εκτός του επόμενου προγράμματος διάσωσης” το οικονομικό φύλλο παραθέτει τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος δηλώνει: «Είμαι προβληματισμένος από την μη εποικοδομητική συμπεριφορά του ταμείου σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα. Πιστεύουμε ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης της εξαιρετικής κρίσης, η Ευρώπη πλέον έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τα ενδοευρωπαϊκά θέματα»
    Oι θέσεις του Αλέξη Τσίπρα πρόκειται να ”εξοργίσουν”, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Βερολίνο που επιμένει στη παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα της Κομισιόν.
    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνησή του θέλει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται, με στόχο την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, καθώς και το να ”απαλλαγεί” από την τρόικα. «Πιστεύουμε πως όσο πιο γρήγορα βγούμε από το πρόγραμμα, τόσο το καλύτερο για τη χώρα…αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα καλύπτουμε άνω του 70% των μέτρων της συμφωνίας. Είμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα. Είναι δύσκολο για μια χώρα της Ε.Ε. να έχει χάσει την κυριαρχία της για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να την ανακτήσουμε και να βγούμε από τον έλεγχο της τρόικας, πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία. Είναι δύσκολο, αλλά είναι καλύτερο από οποιαδήποτε άλλη επιλογή».



    ΣΧΟΛΙΑ