• Ελλάδα

    Πώς οι περικοπές στις συντάξεις δείχνουν πρόωρες εκλογές


    Νέες περικοπές στις συντάξεις τους θα δουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς οι προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει τους δανειστές για αναβολή της εφαρμογής των περικοπών κατά ένα χρόνο απέβησαν άκαρπες. Όσο κι αν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν τις τελευταίες μέρες να θολώσουν τα νερά, υποστηρίζοντας πως οι συντάξεις δεν θα περικοπούν, η αλήθεια είναι αυτή: το ελληνικό αίτημα απορρίφθηκε από τους πιστωτές, και επομένως η περικοπή των συντάξεων θα γίνει με το “καλημέρα” του ερχόμενου έτους.

    Και απορρίφθηκε, όχι επειδή οι ξένοι είναι κακοί και θέλουν να φτωχύνουν κι άλλο τους ήδη ταλαιπωρημένους συνταξιούχους της χώρας, αλλά επειδή απλά οι αριθμοί δε βγαίνουν: με τη μαζική συνταξιοδότηση που αναμένεται τα επόμενα χρόνια και με την ανησυχητική γήρανση του ελληνικού πληθυσμού, εκφράζονται φόβοι ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα εκτροχιαστούν και θα οδηγήσουν σε κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, και αυτό είναι ένα ρίσκο που κανείς δεν θα ήθελε να το πάρει.

    Έτσι, στα τέλη του χρόνου, όταν δηλαδή θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019, οι συνταξιούχοι θα αισθανθούν στην τσέπη τους το κόστος της περικοπής της προσωπικής διαφοράς σε κύριες και επικουρικές συντάξεις έως και 18%, που για ορισμένους άτυχους μπορεί να ισοδυναμεί και με δύο ή και τρεις χαμένες συντάξεις το χρόνο!

    Τι σημαίνει όμως αυτή η επιμονή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν; Είναι δυνατόν να γνωρίζουν τι έρχεται την 1η Ιανουαρίου και να λένε ανοιχτά ψέματα; Κι όμως, είναι. Αν σκεφτεί κανείς πονηρά, η τακτική αυτή “δείχνει” πρόωρες εκλογές. Γιατί αν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τις χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε το βάρος της εφαρμογής των περικοπών θα πέσει στις πλάτες της επόμενης κυβέρνησης, που πιθανότητα θα είναι με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Εκτός και αν θεωρούν ότι το… παραμύθι τους είναι τόσο πειστικό που θα φέρει στον ΣΥΡΙΖΑ τις ψήφους των συνταξιούχων, θα κερδίσουν τις εκλογές,, και όταν έρθει η ώρα της υλοποίησης των υποσχέσεων να ακολουθήσουν τη συνήθη τακτική της… πάπιας και του “προσπαθήσαμε, αλλά μας πίεζαν οι κακοί ξένοι”.

    Βέβαια, αυτό το δεύτερο σενάριο ακούγεται μάλλον εξωφρενικό, γιατί δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι οι συνταξιούχοι θα πέσουν πάλι στην παγίδα των υποσχέσεων από μία κυβέρνηση που ήδη τους εξαπάτησε όχι μία, αλλά πολλές φορές…

    Διαδήλωση συνταξιούχων κατά κυβέρνησης

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Τράπεζα: Προ των πυλών δημοσιονομική χαλάρωση για πρώτη φορά από το 2010

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγει εντός των ημερών η πλατφόρμα για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κύκλωμα υπεξαίρεσης φαρμάκων: Έξι από τους 21 κατηγορουμένους στη φυλακή – Συνελήφθη και 22ος



    ΣΧΟΛΙΑ