• Οικονομία

    Νέα δικαστική διαμάχη-Στην τύχη του ΣτΕ επιπλέον ‎€2,5 δισ. αναδρομικά συνταξιούχων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το νέο δικαστικό αγώνα συνταξιούχων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για την διεκδίκηση των αναδρομικών ποσών από τις περικοπές των συντάξεων τους.

    Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η έναρξη της διαδικασίας στις αίθουσες του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εκδίκαση των προσφυγών των συνταξιούχων του δημοσίου, ενώ αύριο θα ακολουθήσει όπως έγραψε το «Mononews», αντίστοιχη διαδικασία στις αίθουσες του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

    Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα διεκδικούν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις τους, αλλά και τα κομμένα δώρα των 800 ευρώ που λάμβαναν το 2012. Σε αυτά εάν συμπεριληφθούν και τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι διεκδικούν ποσά και πριν το 2015, ο λογαριασμός σύμφωνα με νομικούς ανεβαίνει στα 4,2 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας στα έγγραφα προς το Ελεγκτικό Συνέδριο και το ΣτΕ αντίστοιχα υποστηρίζουν ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού εξαντλήθηκαν με τα αναδρομικά που πληρώθηκαν τον Οκτώβριο.

    Τα στοιχεία που παραθέτει η κυβέρνηση, εκτιμάται πως η απασχόληση θα μειωθεί 5,1% και η απασχόληση των μισθωτών 5,2%, επιφέροντας μείωση αμοιβών 8,1%. Οι πραγματικές επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν στο 14,3% σε σχέση με αυτές του 2019, ενώ το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει στο 208,9% του ΑΕΠ το 2020.

    Προσφυγές σε ΣτΕ και Ελεγκτικό

    Η προσφυγή που συζητείται σήμερα σε τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια λόγω της σπουδαιότητάς της ώστε να προκύψει πιλοτική απόφαση. Η διαδικασία αύριο στο ΣτΕ είναι ήδη πιλοτική.

    Την προσφυγή στο ΣτΕ πραγματοποιήσαν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις που ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ μεικτά.

    Από την έκβαση των εν λόγω υποθέσεων θα κριθεί, εν πολλοίς, αν και κατά πόσο η κυβέρνηση θα οφείλει να καταβάλλει νέο γύρο αναδρομικών στο μέλλον. Σύμφωνα με νομικούς, η οριστική απόφαση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν οι δικαστικές προσφυγές από την πλευρά των συνταξιούχων διεκδικώντας νέα ποσά.

    Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι με βάση τον τελευταίο νόμο όσοι πληρώθηκαν αναδρομικά για την κύρια σύνταξή τους δεν μπορούν να διεκδικήσουν μελλοντικά νέα ποσά, όπως για παράδειγμα οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα.

    Τα αναδρομικά που δεν δόθηκαν και μπαίνουν τώρα στην κρίση του ΣτΕ αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ καθώς δυνητικά αφορούν 2,5 εκατ. συνταξιούχους, δηλαδή το σύνολο των παλαιών (προ νόμου Κατρούγκαλου) συνταξιούχων της χώρας. Αφορούν και τους χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Είναι τα αναδρομικά 11 μηνών από τα κατηργημένα Δώρα των κύριων και επικουρικών συντάξεων (800 ευρώ για όλους από τις κύριες συν δυο επικουρικές συντάξεις), αλλά και οι μειώσεις του 2012 στις επικουρικές, για ένα 11μηνο.

    Υπενθυμίζεται ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) δεν έλαβαν αναδρομικά, καθώς δεν επιστράφηκαν οι μειώσεις των επικουρικών και η κατάργηση των δώρων. Για παράδειγμα, συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ και χαμηλοσυνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ δεν θα πάρουν αναδρομικά.

    «Το αργότερο μέσα σε ένα 4μηνο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση, καθώς πρόκειται για θέματα που έχουν ήδη κριθεί», εκτιμά ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, που χειρίζεται την επίμαχη αγωγή. «Προσδοκούμε με νομική βεβαιότητα να έχουμε καλή έκβαση της νομικής μας υπόθεσης. Το αποτέλεσμά της αφορά σχεδόν όλο τον συνταξιουχικό κόσμο», δηλώνει ο ίδιος.

    Όπως επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, η κρίση του ΣτΕ θα είναι πιλότος κατ’ αρχήν για όλες τις δίκες που εκκρεμούν και για όλες τις υποθέσεις συνταξιούχων που έχουν προσφύγει, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη του 2020, όταν και καταβλήθηκαν τα αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 600.000 συνταξιούχοι πρέπει να έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

    Το αν θα επεκταθεί σε όλους τους συνταξιούχους, μια ενδεχόμενη δικαστική κρίση υπέρ της επιστροφής κι άλλων αναδρομικών, είναι πολιτική απόφαση. Ωστόσο, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι με γνώση της υπόθεσης, δεν αποκλείεται το ΣτΕ να θέσει φραγμό στις επιστροφές, δικαιώνοντας εν τέλει μόνο όσους έχουν προσφύγει δικαστικά.

    Από την αντίστοιχη προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, την οποία χειρίζεται ο κ. Αποστολίδης, οι συνταξιούχοι ζητούν να κριθεί αν είναι αντισυνταγματική η διάταξη που δίνει τα αναδρομικά των κύριων και σβήνει τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών, κυρίως για όλους όσοι άσκησαν αγωγές μετά την δημοσίευση του σχετικού νόμου το καλοκαίρι του 2020. Επίσης ζητούν να διευκρινιστεί αν για τους συνταξιούχους του Δημοσίου ισχύει η 2ετής ή η 5ετης παραγραφή των αξιώσεων, κυρίως για τις αξιώσεις του χρονικού διαστήματος 01-01-2015 έως 31.12.2017.

    Τέλος, θέτουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα ίδια ερωτήματα που έθεσε ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ στο πλαίσιο της πρόσφατης πιλοτικής δίκης, για την συνταγματικότητα του επανυπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου. Λόγω της μεγάλης βαρύτητας της υπόθεσης και του σημαντικού δημοσιονομικού κόστους που κουβαλά, το αρμόδιο τμήμα του ΕλΣυν αναμένεται να παραπέμψει την προσφυγή στην Ολομέλεια για τελική – πιλοτική κρίση.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα ανοικτά μέτωπα του υπουργείου Εργασίας – Νέες προκλήσεις για τον νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη

    Αναδρομικά: Στις 15 Ιανουαρίου του 2021 η αίτηση ακύρωσης των συνταξιούχων στο ΣτΕ

    Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι κληρονόμοι θα λάβουν αυτά που δικαιούνται



    ΣΧΟΛΙΑ