• Ελλάδα

    Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση: Ποιοι είναι οι 2 από τους 6 μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis

    • NewsRoom
    Novartis

    Novartis


    Με τη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis να αποτελεί ένα από τα πρώτα θέματα της επικαιρότητας, πυροδοτώντας άγρια πολιτική αντιπαράθεση, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στους προστατευόμενους μάρτυρες, τα στοιχεία της ταυτότητας των οποίων παρουσιάζονται αλλοιωμένα στη δικογραφία. Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες είναι όλοι πρώην εργαζόμενοι της Novartis και δύο εξ αυτών παρουσιάζονται με τα «ψευδώνυμα» «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση». Σύμφωνα, ωστόσο, με δηλώσεις του δικηγόρου Παύλου Σαράκη, υπάρχουν άλλοι τρεις μάρτυρες, δηλαδή συνολικά έξι.

    Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΘΕΜΑτος και στην ΕΡΤ, ο κ. Σαράκης ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι έχει τρεις εντολείς που κατέθεσαν προσφυγή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και δεν είναι οι ίδιοι με τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη.

    «Πρόκειται για τρεις διαφορετικούς μάρτυρες που δεν έχουν καταθέσει στις ελληνικές αρχές», είπε ο κ. Σαράκης για τους εντολείς του, που είναι πρώην στελέχη της Novartis, διευκρινίζοντας ότι η ταυτότητα τους δεν είναι γνωστή στις ελληνικές Αρχές γιατί βρίσκονται σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στις ΗΠΑ.

    «Η εκτίμησή μου είναι ότι οι τρεις που κατέθεσαν στις ελληνικές αρχές είναι πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κύκλο που υπέδειξαν οι τρεις μάρτυρες που κατέθεσαν στις ΗΠΑ για στελέχη που χρηματίζονταν» είπε ακόμη ο κ. Σαράκης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο από τους τρεις εντολείς του κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές τον Αύγουστο του 2016 και ο τρίτος τον Οκτώβριο του 2017.

    Όπως εξήγησε, για να χορηγήσουν το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα οι ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το δικόγραφο που κατέθεσε έχει βάση.

    «Για την καταδίκη χρειάζονται σίγουρα και άλλα στοιχεία, για τη δίωξη είναι αρκετές οι ενδείξεις. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω οι αμερικανικές αρχές θέλουν τεκμήρια για τις κατηγορίες», συμπλήρωσε ο κ. Σαράκης.

    Όπως είπε το πρώτο δικόγραφο, τον Αύγουστο του 2016, αφορούσε πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

    Σύμφωνα, πάλι, με τη δικογραφία που κατατέθηκε στη Βουλή, οι καταθέσεις των μαρτύρων είχαν αρχίσει να δίνονται από τον Νοέμβριο, ενώ η τελευταία κατάθεση δόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, την Κυριακή που γινόταν το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα.

    Πώς γινόταν η μεταφορά του «μαύρου» χρήματος

    Στις καταθέσεις τους, οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες της δικογραφίας, στους οποίους βασίζεται το «κατηγορητήριο», περιγράφουν πώς μεταφερόταν το «μαύρο» χρήμα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν δύο τρόπους διανομής των χρημάτων: είτε μέσω εταιρειών δημοσίων σχέσεων που συνδέονταν με τα πολιτικά πρόσωπα, είτε απευθείας στα καταγγελλόμενα πολιτικά και μη πρόσωπα.

    Παράλληλα, οι προστατευόμενοι μάρτυρες βγάζουν τον εαυτό τους από το κάδρο, υποστηρίζοντας πως όλες οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνταν μέσω του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, και οι ίδιοι δεν είχαν καμία εμπλοκή – κάτι που ο ίδιος ο κ. Φρουζής διαψεύδει κατηγορηματικά, μιλώντας στο mononews.gr.

    Αναφορές και για εμπλοκή δημοσιογράφων 

    Εκτός όμως από τα πολιτικά πρόσωπα, οι μάρτυρες εμπλέκουν στη διαδρομή της «μίζας» και δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Νίκος Χασαπόπουλος και η Έλενα Φυντανίδου, που, κατά τις καταγγελίες, μεσολάβησαν για τις επαφές μεταξύ του στελέχους της Novartis και πολιτικών προσώπων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ειλικρινής η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για Novartis: Οι μαρτυρίες δεν πείθουν, χρειάζονται και τα έγγραφα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Novartis: Θα αποδειχτεί η μεγαλύτερη σκευωρία;

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα ονόματα που αναφέρονται στην δικογραφία για την Novartis

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολάκης για στελέχη της Novartis: Δεν είναι αγαθά παιδιά, βρήκαν τον πλουτισμό, τους πίεσαν και κελάηδησαν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Φρουζής στο mononews.gr για Novartis: «Δεν έχω φύγει στο εξωτερικό – Είναι σκευωρία και θα καταρρεύσει»



    ΣΧΟΛΙΑ