• Ελλάδα

    Ποιοι είναι οι πτωχευμένοι επιχειρηματίες με τα κότερα που αρμενίζουν στο Αιγαίο (Μέρος Β΄)


    «Κυνηγήστε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αυτούς που πτώχευσαν, άφησαν απλήρωτους τους εργαζόμενους και αρμενίζουν ανέμελα με τα κότερα στο Αιγαίο».

    Αυτή ήταν μια αποστροφή από την ομιλία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

    Μία αποστροφή που ικανοποίησε τους τραπεζίτες, αφού όπως παραδέχονται: Ο εντοπισμός των στρατηγικά κακοπληρωτών μπορεί να είναι ο παράγοντας στη μάχη των τραπεζών για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων.

    Και μπορεί τα κότερα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν, όμως τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία «σπαρταράνε» και αξίζουν πολλά, πάρα πολλά εκατομμύρια.

    «Ξέρεις κανένα Ελληνα που να δηλώνει ότι έχει κότερο στην εφορία», λέει στο mononews.gr τραπεζίτης και συνεχίζει: «Πολλοί είχαν κότερα και πτώχευσαν. Κάποιοι μπήκαν φυλακή, κάποιοι άλλοι βγήκαν με «βραχιολάκι». Όμως τα κότερα ανήκουν σε off shore και σε πολλές περιπτώσεις ένας δικηγόρος μπορεί να εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης και το σκάφος να ανήκει σε άλλον…».

    Η μεγάλη «κομπίνα» στην οποία επιδόθηκαν πολλοί πρώην ισχυροί, νυν πτωχευμένοι, αλλά με μεγάλη προσωπική περιουσία, είναι άλλη.

    Όμως έχουν γνώση οι τραπεζίτες.

    Και οι σχετικοί φάκελλοι είναι πολλοί.

    Αφορούν εικονικές μεταβιβάσεις ακινήτων.

    Τουλάχιστον 50 πρώην κραταιοί επιχειρηματίες, με κότερα και λίαρ τζετ, που «πιστόλιασαν» εργαζόμενους, προμηθευτές, τράπεζες, ταμεία, εφορίες, έσπευσαν, πριν «σκάσουν το κανόνι» τους, να μεταβιβάσουν, σε παιδιά, εγγόνια, ξαδέλφια, γονείς κλπ. τα ακριβά τους ακίνητα. Που κοστολογούνται τα φτηνά στις 700 χιλιάδες ευρώ και τα ακριβά σε αρκετά εκατομμύρια.

    Βίλες και εξοχικά, πολυτελείς μονοκατοικίες και επαύλεις, που εκτείνονται σε πλαγιές βουνών, ή βρίσκονται σε κοσμικά νησιά, με πισίνες, γυμναστήρια, ακόμα και με κοτέτσια, άλλαξαν «δολίως» χέρια.

    Τώρα οι τράπεζες, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι ποιος έχει κάνει τη «ζημιά», έχουν στραφεί δικαστικά εναντίον των συγκεκριμένων επιχειρηματιών.

    Οι νομικές ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένονται οι δικαστικές αποφάσεις είναι δύο ειδών:

    • Οι αγωγές διάρρηξης. Όταν δηλαδή η ακίνητη περιουσία έχει μεταβιβαστεί σε συγγενικό πρόσωπο. Η προσφυγή της τράπεζας μπορεί να γίνει εντός 5ετίας και μόνο στην περίπτωση που η μεταβίβαση έγινε σε χρόνο σχετικό με το «σκάσιμο» των δανείων του επιχειρηματία.
    • Οι αγωγές εικονικότητας. Όταν δηλαδή κάποιος μεταβιβάζει την ακίνητη περιουσία σε τρίτο πρόσωπο. Άλλοτε κραταιός εκδότης στο χώρο των lifestyle εντύπων για να «σώσει» ακίνητο σε νησί το μεταβίβασε εικονικά σε τρίτο πρόσωπο…

    Οι πτωχευμένοι επιχειρηματίες, που μεταβίβασαν σπίτια και εξοχικά, δραστηριοποιούνταν:

    • στα μίντια (τηλεόραση, περιοδικά, τηλεοπτικές παραγωγές κλπ.)
    • στον κατασκευαστικό κλάδο
    • στον κλάδο των πετρελαιοειδών
    • στα φάρμακα
    • στη βιομηχανία (εργοστάσια επίπλων κλπ.)
    • στο εμπόριο (αλυσίδες ρούχων, υποδημάτων, ηλεκτρικών ειδών κλπ.)

    Οι τράπεζες ξεσκονίζουν εκατοντάδες φακέλλους που ανήκουν σε πρώην «ισχυρούς» πελάτες τους. Και από την επόμενη εβδομάδα που θα μπει σε ισχύ και η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα έχουν ακόμα καλύτερη εικόνα.

    Όμως, όπως παραδέχονται, ενώ τα ακίνητα και τα μετρητά μπορούν να εντοπιστούν, τα έργα τέχνης, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, είναι εξαιρετικά δύσκολο και να εντοπισθούν και να εκποιηθούν. Και ήταν και είναι πολλά αυτά…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άρθρο παρέμβαση: Ποιοι είναι οι χρεοκοπημένοι επιχειρηματίες με τα κότερα που αρμενίζουν στο Αιγαίο και πάνε Μύκονο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέγα Σκάνδαλο: Πόσα βγάζουν σε μία ημέρα τα «Golden boys» και «Golden girls» του Υπερταμείου;



    ΣΧΟΛΙΑ