• Ελλάδα

    Με πακέτο παροχών 5+1 δισ. στo Euroworking Group η κυβέρνηση ενόψει εκλογών

    Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Πακέτα μέτρων που φθάνουν τα 6 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2023 θα επιχειρήσει να «περάσει» η κυβέρνηση ενόψει εκλογών, με βασικό επιχείρημα τα υπερπλεονάσματα του προηγούμενου έτους. Μέτρα, όμως, που είναι αμφίβολο ότι θα περάσουν τον «σκόπελο» των Θεσμών, όπως αποδεικνύει περίτρανα και η περίπτωση της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, λόγω των ενστάσεων που διατυπώνονται από την πλευρά των πιστωτών. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην επιχείρηση «πειθώ», αρχής γενομένης από το Euroworking Group της 2ας Μαΐου όπου και θα «ζυγίσει» τις αντιδράσεις των πιστωτών. Στόχος είναι να πάρει το «πράσινο φως», αν φυσικά το πάρει, πριν από την έλευση των Θεσμών στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση, στις 6 Μαΐου.

    Μετά τη σκληρή λιτότητα που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για την επίτευξη των υπερπλεονασμάτων που σήμερα αποτελούν το βασικό όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τώρα, προεκλογικά, να υποσχεθεί αφενός μεν ελαφρύνσεις με άμεση εφαρμογή, αλλά και παρεμβάσεις στη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές για την αμέσως επόμενη περίοδο.

    Παροχολογία 1+5 δισ. ευρώ ενόψει ευρωεκλογών

    Κινούμενη στο ίδιο μοτίβο των επιδομάτων που μας έχει συνηθίσει, η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται στην καταβολή επιδόματος στους συνταξιούχους, συνολικού ύψους περί τα 500 εκατ. ευρώ.

    Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε δύο ακόμη παρεμβάσεις, η μία με επίκεντρο τον ΦΠΑ και η δεύτερη προσανατολισμένη στην επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων. Παρεμβάσεις που, βεβαίως, αποτελούν σταθερό αίτημα των πολιτών τα τελευταία χρόνια, αφού η έκπτωση του 1,5% για την εμπρόθεσμη εφάπαξ καταβολή φόρου ίσχυε ακόμη μέχρι το 2015.

    Παράλληλα, το πλήρες πακέτο των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2023. Στα μέτρα που εξετάζονται είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άρθρο παρέμβαση: Η «βόμβα» ΔΕΗ και τα επιδόματα των φτωχών – Μήπως φταίνε Μητσοτάκης και Μαρινάκης και για αυτά;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέμβαση μέσω mononews: Αφαίρεση των εισφορών υγείας από τις 120 δόσεις ζητούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες



    ΣΧΟΛΙΑ