• Top Stories

    Καθοριστική μέρα για την πορεία της χώρας σε όλα τα μέτωπα

    • NewsRoom


    Καυτή Δευτέρα είναι η σημερινή μέρα για την κυβέρνηση καθώς στις Βρυξέλλες θα τεθούν επί τάπητος δυο από τα θέματα που απασχολούν επισταμένως την ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα. Προσφυγικό και αξιολόγηση βρίσκονται στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης τόσο στην σύνοδο κορυφής όσο και στο Eurogroup το οποίο συνεδριάζει σε διπλανό κτήριο από το συμβούλιο.
    Ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει τις επαφές για το προσφυγικό από νωρίς καθώς στις 9.15 θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

    Λίγη ώρα αργότερα θα συναντηθεί με τον προεδρεύοντα του συμβουλίου Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε ενώ στις 10.30 θα έχει την πρώτη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Μισή ώρα αργότερα θα συναντήσει με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ενώ από στις 12.30 θα παρασιτεί γεύμα Εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών ΕΕ και Τουρκίας.
    Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει μια αρχική ενημέρωση για το τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στην χώρα μετά την απόφαση κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να κλείσουν τα σύνορα και θα επισημάνει ότι είναι ναγκαίο να επιταχυνθεί η επέκταση του πρωτοκόλλου επανεισδοχής από τα νησιά προς την Τουρκία με fast trak διαδικασίες.

    Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη του σεβασμού των Ευρωπαϊκών αποφάσεων απ όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης τα οποία σήμερα εμφανίζονται να αντιδρούν κλείνοντας τα σύνορα.

    Με ιδιαιτέρα σκληρή γλώσσα λένε οι συνεργάτες του θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση του συμβουλίου το απόγευμα . Εκεί αναμένεται να κατηγορήσει τις χώρες της Ευρώπης που έκλεισαν τα σύνορα για έλλειψη αλληλεγγύης ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. «Κάποιοι θέλουν να επιβάλουν τη λογική της Ευρώπης-φρούριο, θα πει ο Αλέξης Τσίπρας και θα επισημάνει ότι «η χώρα μας παλεύει και υπερασπίζεται την ανάγκη η ΕΕ να επιστρέψει στον ορθό λόγο και στην κοινή λογική».

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται ακόμα να κινηθεί επάνω στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο προέκυψε μετά την σύσκεψη των πολιτικών και το οποίο συμπυκνώνεται σε τρία σημεία.
    -Στην αλληλεγγύη των προσφύγων
    -Στην προσπάθεια για μείωση των ροών από την Τουρκία
    -Στην δίκαιη κατανομή ευθυνών
    Την ιδία ώρα στο διπλανό κτήριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα δίνει μια ακόμα μάχη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος . Οι πληροφορίες λένε ότι πλέον το θέμα αυτό βρίσκεται σε έναν καλό δρόμο καθώς όλα δείχνουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα.



    ΣΧΟΛΙΑ