• Ελλάδα

    Hellas Cert: Γιατί αντιδρά στο νέο τρόπο πιστοποίησης τουριστικών καταλυμάτων

    • NewsRoom

    Ο Πρόεδρος της HELLAS CERT Γιάννης Καραγιάννης


    Ανησυχία για την επιτυχή ολοκλήρωση των πιστοποιήσεων των ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων (αξιολόγηση με αστέρια για τα ξενοδοχεία και κλειδιά για τα καταλύματα) εξέφρασε η Hellas Cert (Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης), ύστερα από την ψήφιση του νέου νόμου του υπουργείου Τουρισμού, σχετικά με το θεματικό τουρισμό.

    Η Ελληνική Ένωση επισημαίνει ότι το άρθρο 32, συγκεκριμένα, ορίζει τη μεταφορά της αρμοδιότητας έκδοσης πιστοποιητικού προαιρετικής κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων μορφής Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων Διαμερισμάτων (Ε.Ε.Δ.Δ.) από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), στις κατά τόπους Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.).

    Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν τα μέλη της Hellas Cert, υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος που δημιουργείται για τη διαδικασία πιστοποίησης των Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων Διαμερισμάτων και η αδυναμία εξασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

    Οι εκπρόσωποι στη συνέντευξη υπενθύμισαν ότι η Hellas Cert διαθέτει 900 εκπαιδευμένους και εγκεκριμένους επιθεωρητές σε πανελλαδικό επίπεδο, που έχουν διενεργήσει 5.000 ελέγχους σε τουριστικά καταλύματα με ταχύτητα, αξιοπιστία, εναρμονισμένοι πάντοτε με τα διεθνή πρότυπα. Οι αξιολογήσεις της Ένωσης, όπως επισημάνθηκε, έχουν αποτελέσει εχέγγυο της ποιότητας των καταλυμάτων και συνέβαλαν στην περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εγκαταστάσεών τους.

    Σημειώνεται, ενδεικτικά, ότι, σε αυτούς τους ελέγχους, το 80% των καταλυμάτων χρειάστηκε να προβούν σε λειτουργικές παρεμβάσεις, προκειμένου να πιάσουν τα κριτήρια της κατάταξης που επιθυμούσαν.

    Κατά την εκτίμηση της Hellas Cert, οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) δε θα σταθούν ικανοποιητικά απέναντι στις απαιτήσεις του έργου της πιστοποίησης, λόγω του χρόνου, αλλά και του εξειδικευμένου προσωπικού, που απαιτείται για τη σωστή διεκπεραίωσή του. Η Hellas Cert διέθετε σύγχρονο πληροφοριακό πρόγραμμα, μέσω του οποίου εκτελούνταν και αρχειοθετούνταν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Το σύστημα αυτό διέθετε την ικανότητα να εξασφαλίζει αξιοπιστία, μειωμένη γραφειοκρατία, αλλά και πλήρη εποπτεία της διαδικασίας, όπως σημείωσαν τα μέλη της Ένωσης.

    Στη δύση της συνέντευξης Τύπου, η Hellas Cert κατέθεσε πρόταση προς το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με την οποία διεμήνυσε να διατηρήσουν οι φορείς πιστοποίησης την αρμοδιότητα πραγματοποίησης των ελέγχων και οι κατά τόπους Π.Υ.Τ. να ασκούν τον εποπτικό ρόλο και την έκδοση των πιστοποιητικών κατάταξης ώστε να υπάρξει ομαλή συνέχιση της διαδικασίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την μισθοδοσία των κληρικών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Γεωργία Καραστάθη νέα γενική γραμματέας στο υπουργείο Τουρισμού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζόμενους σε ενοικιαζόμενα δωμάτια



    ΣΧΟΛΙΑ