• Top Stories

    Εκλογές ΝΔ: Ο σχεδιασμός των 4 υποψηφίων στην τελευταία στροφή


    Λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία, τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων έχουν πάρει φωτιά και ο καθένας επιδιώκει να περάσει τη δική του στρατηγική, ιδιαίτερα μετά το “φιάσκο” της Εθνικής Συνδιάσκεψης, αλλά και της διοργάνωσης ειδικών θεματικών εκδηλώσεων.

    Ο μεγάλος φόβος στη Λεωφόρο Συγγρού, όπως έχουμε ξαναγράψει, παραμείνει το ενδεχόμενο της μικρής συμμετοχής, κάτι που θα δημιουργήσει την εικόνα μιας μικρής και σε κάθε περίπτωση περιορισμένης με όρους κοινωνικής επιρροής, αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο αριθμός των 200.000 που υπολογίζουν στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού, απέχει πολύ από τους 800.000 του 2009.

    Η στρατηγική του Βαγγέλη Μεϊμαράκη συνεχίζει να κινείται στους ίδιους θεσμικούς τόνους. Οι περιορισμένες περιοδείες του γίνονται περισσότερο με την ιδιότητα του Προέδρου του κόμματος και λιγότερο με αυτήν του υποψηφίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως όλες οι δηλώσεις του αφορούν κυρίως θέματα “υψηλής πολιτικής” που απευθύνονται στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τόσο τις θέσεις του για την επόμενη ημέρα της ΝΔ.

    Στόχος του αδιαμφισβήτητα είναι ο στενός κομματικός μηχανισμός και τα μέλη της παράταξης.

    Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να κινητοποιήσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που βρίσκονται στις παρυφές της παράταξης, έχοντας υπόψη πως μπορεί αυτή να αποτελέσει μια κρίσιμη μάζα που θα του δώσει ώθηση για τον επόμενο γύρο. Παράλληλα, όπως μας πληροφορούν συνεργάτες του, “στόχος είναι η καλύτερη δυνατή στελέχωση των εκλογικών κέντρων την Κυριακή, ώστε να μην υπάρχουν παρατράγουδα στην περίπτωση που “πέσει το σύστημα”, όπως είχε γίνει το 2009.

    Ο Αδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να εντείνει τις “σαμαρικές αναφορές” του παράλληλα με την επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνοντας ένα σαφώς συμπαγές αλλά περιχαρακωμένο ποσοστό γύρω από το πρόσωπό του. Σύμφωνα με συνεργάτες του “η διαδικασία εκτυλίχθηκε σε παρωδία, χωρίς διάλογο και αντιπαράθεση και σε αυτό οφείλεται κυρίως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης”, που τελικά “αυτός ήταν που προσπαθεί να δοξαστεί κρυπτόμενος”.

    Τέλος ο Απόστολος Τζιτζικώστας ποντάρει, όπως φαίνεται τις τελευταίες ημέρες, στην νομιμοποίηση της υποψηφιότητάς του, μέσα από μπαράζ δηλώσεων στήριξης από βουλευτές και ευρωβουλευτές. Χαρακτηριστικά, τις τελευταίες ημέρες Αρβανιτόπουλος, Ζαγοράκης, Αντωνιάδης, Δήμας και φυσικά Μάκης Βορίδης προχώρησαν σε αντίστοιχες δηλώσεις.

    Κοινός τόπος όλων των υποψηφίων και των συνεργατών τους, είναι ότι η επόμενη ημέρα θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη.



    ΣΧΟΛΙΑ