• Ελλάδα

    Αθώος για τις κρατικές επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ ο Άλεξ Ρόντος. Τι δήλωσε ο Γιάννης Ματζουράνης

    Γιάννης Ματζουράνης. Ποινικολόγος


    Ομόφωνα αθωώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντος, για τις κρατικές επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν σε ΜΚΟ για αποναρκοθετήσεις, την περίοδο 2000­-2004.

    Ακόμα 3 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, ενώ 4 καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, αφέθηκαν ωστόσο ελεύθεροι καθώς η ποινή τους ανεστάλη μέχρι να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.

    Η υπόθεση αφορά την επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων, περίπου 9 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε Λίβανο, Ιράκ και Βοσνία­-Ερζεγοβίνη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση ενώ φέρονται να  υπήρξαν και τεχνάσματα εικονικών δωρεών.

    Για 8 προγράμματα, η ΜΚΟ όφειλε να συμμετέχει με ποσοστό 25% (συνεισφέροντας τουλάχιστον κατά 15% σε είδος ή χρήμα από δικές της πηγές ή και τρίτες, όπως από χορηγίες και δωρεές).

    Ωστόσο, η δική συμμετοχή φέρεται να ήταν ελάχιστη.

    Η έρευνα έδειξε ότι κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωμή σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, πάρκινγκ IX.

    Το δικαστήριο εκτός από τον Αλεξ Ρόντο, αθώωσε 3 υπαλλήλους υπουργείων που είχαν εμπλακεί και καταδίκασε σε 16 χρόνια κάθειρξης τον δημοσιογράφο, πρόεδρο της ΜΚΟ Κων. Τζεβελέκο και τη σύζυγό του Μαρία­-Αναστασία Μακρυνιώτη σε κάθειρξη 5 ετών.

    Καταδίκασε επίσης τους  πρέσβεις Νικ. Τσαμαδό σε κάθειρξη 12 ετών και Νικ. Μπάζα σε κάθειρξη 14 ετών. Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τους καταδικασθέντες τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

    Σε δήλωση του στο mononews.gr ο δικηγόρος του κ. Ροντου , Γιάννης Ματζουράνης εξήγησε ότι ” η δικαιοσύνη για μια ακόμα φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων”



    ΣΧΟΛΙΑ