• Top Stories

    Panama Papers: Πως να κρύψεις δισ δολάρια (εάν λέγεσαι Putin η Platini)


    Ένα δαιδαλώδες δίκτυο υπεράκτιων συναλλαγών που οδηγούν στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin αποκαλύφθηκε μέσα από τη “μεγαλύτερη διαρροή στην Ιστορία”, τα Panama Papers, που έφερε στη δημοσιότητα η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists). Στις offshore συναλλαγές ύψους πάνω από 2 δισ. δολλαρίων που περιλαμβάνονται στα 11,5 εκατομμύρια αρχεία της διαρροής, δεν εμφανίζεται το όνομα του Putin, ωστόσο η εμπλοκή του είναι εμφανής μέσω ενός επαναλαμβανόμενου μοτίβου όπου πολύ κοντινοί του άνθρωποι φαίνονται να διακινούν τεράστια ποσά και να συσσωρεύουν σε υπεράκτιες εταιρείες και assets υπέρογκα ποσά.

    1646

    Το κουβάρι ξεκινά από τον Παναμά (αφού τα Panama Papers αφορούν αποκλειστικά διαρροή αρχείων της Mossack Fonseca, της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας υπεράκτιων συναλλαγών) και το ίχνος συνεχίζει στη Ρωσία, την Ελβετία και την Κύπρο.

    Ένα όνομα που ξεχωρίζει και κάνει άμεσα αντιληπτή την εμπλοκή Putin, είναι αυτή του καλύτερού του φίλου, Sergei Roldugin – μουσικού στο επάγγελμα – που, από την επεξεργασία των αρχείων από τον Guardian προκύπτει να έχει συσσωρεύσει σε offshore εταιρείες ποσό μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η εφημερίδα εικάζει πως ο Roldugin επιλέχθηκε λόγω του χαμηλού του προφίλ, αφού ο ίδιος έχει αρνηθεί πως ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Ωστόσο, οι φάκελοι των Panama Papers αποκαλύπτουν πως διατηρεί μερίδιο 12,5% στη μεγαλύτερη τηλεοπτική διαφημιστική εταιρεία της Ρωσίας, Video International που έχει ετήσιο τζίρο άνω του ενός δισ. δολαρίων. Παράλληλα, έχει και ποσοστό 3,2% στην Bank Rossiya, που παραδοσιακά θεωρείται η τράπεζα-όχημα για τα deals του Putin.

    Επικεφαλής της Bank Rossiya είναι άλλος ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης του Putin, ο Yuri Kovalchuk που οι ΗΠΑ θεωρούν τον “προσωπικό τραπεζίτη” πολλών μελών της ρωσικής κυβέρνησης και του προέδρου.

    Η τράπεζα τελεί υπό το καθεστώς διεθνών κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ωστόσο έχει διακινήσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια, κυρίως μέσω επισφαλών δανείων, ιδιαίτερα χαμηλότοκων και χωρίς αντίκρυσμα. Στο σχήμα εμπλέκονται επίσης μία ελβετική δικηγορική εταιρεία, το παρακλάδι της Russia Commercial Bank με έδρα την Κύπρο και δεκάδες offshore εταιρείες “κουφάρια” μέσω της Mossac Fonseca σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Παρθένες Νήσοι.

    199404-capturepapast

    Ο Σταύρος Παπασταύρου 

    Στα αρχεία περιλαμβάνεται και το όνομα του γνωστού δικηγόρου Σταυρου Παπασταυρου χωρίς όμως να έχει επισημανθεί κάτι μεμπτό. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, συμμετείχε από το 2005 έως το 2014 στο ΔΣ των εταιρειών του Παναμά Green Shamrock Foundation και Diman Foundation ενώ από το 2006 έγινε αντιπρόεδρος του ιδρύματος Aisios που υπάρχει ακόμη και σήμερα.

    Τι λέει ο ίδιος

    Στην απάντησή του προς τους δημοσιογράφους που έκαναν την έρευνα ο Σταύρος Παπασταύρου είπε αρχικά ότι δεν θυμόταν τις εταιρείες. Αργότερα  υποστήριξε ότι το έκανε για «λογαριασμό δυο οικογενειακών φίλων» χωρίς να αποκομίσει οικονομικά οφέλη και ως εκ τούτου δεν είχε υποχρέωση να δηλώσει τη συμμετοχή του στις φορολογικές αρχές. Αργότερα υποστήριξε ότι τα ΔΣ ήταν προορισμένα να λειτουργούν μόνο αν πέθαινε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κάτι που δεν συνέβη ποτέ για καμία από τις τρεις εταιρείες. Νομική εταιρεία που εκπροσωπεί το ίδρυμα Aisios σημείωσε ότι ο Σταύρος Παπασταύρου παραιτήθηκε το 2012 και ποτέ δεν είχε δικαίωμα στα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος, ούτε έλαβε ποτέ καμιά αμοιβή.

     

    Στη σχέση του με το Σαμαρά εστιάζει η έρευνα

    «Λίγο μετά από τον ερχομό του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, μετά τις εκλογές του Ιουνίου το 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις» σημειώνεται στο ρεπορτάζ. «Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου κατέληξε να γίνει επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» προστίθεται.

    Στη συνέχεια παρατίθεται περιληπτικά η ιστορία της εμπλοκής του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, όπου εντοπίστηκε με λογαριασμό 5,4 εκ. δολάρια και αναγκάστηκε να καταβάλει τελικά το πρόστιμο που του είχε καταλογιστεί από τις φορολογικές αρχές ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή. «Έχει ορκιστεί να αποδείξει ότι το πρόστιμο ήταν άδικη και έχουν ανακληθεί» καταλήγει το δημοσίευμα.

     

    Στα Panama Papers μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται  ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο… Αλλά και αθλητές όπως ο Λιονέλ Μέσι, διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί.

     

    Διαβάστε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/vaso-kinti-kolafos/35293

     



    ΣΧΟΛΙΑ