Ελλάδα

Από το 2016 προειδοποιούσε η Alpha Bank για ELFE και Λαυρεντιάδη (έγγραφα)

  • NewsRoom
Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας

Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας


Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για απάτη σχετικά με την ενοικίαση ακινήτων από την Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων ELFE σε δύο συνδεδεμένες με αυτήν επιχειρήσεις, που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα, έχει καταθέσει από τα τέλη του 2016 η Alpha Bank, σύμφωνα με το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε στη Βουλή, σημαίνοντας, με τον τρόπο αυτό, «καμπανάκι» για τις μεθοδεύσεις του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Πιο συγκεκριμένα, στις 29 Δεκεμβρίου του 2016 η τράπεζα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου συνεργού και συνυπεύθυνου, παρουσιάζοντας τα πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα και τα οποία χρήζουν διερεύνησης από τις δικαστικές αρχές.

Ενδιαφέρον στοιχείο, μεταξύ άλλων, είναι ότι στη μηνυτήρια αναφορά αναφέρεται πως η τράπεζα εκτίμησε τα μισθωτήρια συμβόλαια της ELFE με τις δύο συνδεδεμένες εταιρείες («ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ» και «PFIC LTD») σε 6,6 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το πραγματικό μίσθωμα κινήθηκε λίγο πάνω από το 1,2 εκατ. ευρώ.

«Τα ανωτέρω συμφωνηθέντα μισθώματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ουδόλως αντιπροσωπεύουν, ούτε στο ελάχιστο, την εύλογη μισθωτική αξία του όλου βιομηχανικού εξοπλισμού του βιομηχανικού συγκροτήματος, που σύμφωνα με έκθεση της Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε. υπολογίζεται σε 6,68 εκατομμύρια ετησίως».

Αντί για αυτό το ποσό, το μίσθωμα για τις δύο εταιρείες είναι λίγο πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ.

Υπό το φως αυτών των στοιχείων, η Alpha Bank ζητά να εξεταστεί εάν απώτερος σκοπός των κινήσεων αυτών ήταν να μείνει το «κουφάρι» της ELFE στην τράπεζα και στο ελληνικό Δημόσιο που θα κληθεί, ως εγγυητής, να καταβάλει την οφειλή της ELFE προς την τράπεζα, ενώ οι νέοι φορείς συμφερόντων και ελέγχου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη θα καρπούνται τα οφέλη, χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλουν οποιοδήποτε ποσό για την οφειλή της προς την τράπεζα.

Είναι ενδεικτικό ότι η Alpha Bank ζητεί να εξετασθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απάτης, καθώς, όταν αναζήτησε με βάση διαταγή πληρωμής τα μισθώματα μέχρι του ποσού των 5,2 εκατ. στους λογαριασμούς της ELFE, δεν τα εντόπισε και η επιχειρηματολογία που προεβλήθη ήταν ότι είχαν προκαταβληθεί για την 20ετή διάρκειά τους!

Η τράπεζα αμφισβητεί την ειλικρίνεια των δηλώσεων αυτών και θεωρεί το αποτέλεσμα της διαδικασίας κατασχέσεως εις χείρας τρίτου (των μισθωμάτων) ενδεικτικό μιας διαδικασίας απέκδυσης της ELFE από τα περιουσιακά της στοιχεία.

Η τράπεζα καταλήγει στη μηνυτήρια αναφορά της ότι τα δύο συμφωνητικά, που ελήφθησαν υπ’ όψιν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, θα πρέπει να ελεγχθούν από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές «ως προς το υποστατό, νόμιμο και βάσιμο αυτών, εάν δηλαδή είναι εικονικά ή όχι και δη αν καλύπτουν ή όχι το εύλογο μίσθωμα, που αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος ασκήσεως της όλης επιχειρηματικής-παραγωγικής δραστηριότητας της ELFE και εκμεταλλεύσεως του μηχανολογικού εξοπλισμού της στους νέους φορείς».

Η τράπεζα εμφανίζεται επισπεύδουσα, καθώς η εταιρεία φαίνεται να έχει ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο προς την ίδια, από δικό της δανεισμό αλλά και της Εμπορικής Τράπεζας που απορρόφησε η Alpha, και ο οποίος ξεπερνάει τα 5 εκατ. ευρώ.

Το πιστωτικό ίδρυμα εκφράζει διά του νομικού τμήματός του την ανησυχία ότι η ELFE θα καταστεί αναξιόχρεη με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, αφού θα έχει αποξενωθεί από μεγάλο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μήνυση έμεινε στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης για περισσότερο από μία διετία.

«Καταπέλτης» οι βουλευτές της ΝΔ

Καταπέλτης ήταν οι βουλευτές της ΝΔ στις τοποθετήσεις τους, στην συζήτηση στη Βουλή επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσαν για τα χρέη της ELFE, συμφερόντων του υπόδικου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προς τη ΔΕΠΑ.

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές μίλησαν για «καραμπινάτο σκάνδαλο» ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Θα πάτε όλοι στο ειδικό δικαστήριο».

Εμείς αυξήσαμε το χρέος μόλις κατά 12 εκατ. ευρώ, απάντησε ο Γιώργος Σταθάκης.

Πρώτος έλαβε τον λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παρουσίασε όλο το προβληματικό ιστορικό της υπόθεσης, παραθέτοντας στοιχεία και συμπτώσεις που προκαλούν έντονο προβληματισμό. Μίλησε για τις ευθύνες έξι υπουργών της κυβέρνησης, τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη και του Αρτέμη Αρτεμίου, ενώ ο Άδ. Γεωργιάδης προανήγγειλε παραπομπή όλων των εμπλεκόμενων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ σε ειδικό δικαστήριο από την επόμενη Βουλή. Ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε: «Αρμοδιότητα της Βουλής δεν είναι να αποδείξει την ενοχή. Εξαντλείται στις ενδείξεις και μετά ειδικό δικαστήριο. Σας συμβουλεύω να οργανωθείτε υπερασπιστικά».
«Η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς και τις επιλογές της επεδίωξε να χαρίσει 80 εκατ. ευρώ σε έναν καταδικασμένο επιχειρηματία ενώ η ίδια παρουσιάζεται ως δήθεν εκφραστής του νέου και κήρυκας κατά της διαπλοκής» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης για να παραθέσει τους τέσσερις λόγους για τους οποίους η αντιπολίτευση κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου:
  1. Ορίσατε γενικό διευθυντή της ΔΕΠΑ τον πρώην υπάλληλο του κ. Λαυρεντιάδη και συγκεκριμένα τον πρώην διευθυντή της ELFE που έχει το 80% των χρεών στην ΔΕΠΑ. Βάλατε τον κ. Κιτσάκο που διώκεται για κακουργηματική απιστία.
  2. Επιχειρήθηκε παράνομη ανταλλαγή ακινήτων που ήταν δεσμευμένα για ξέπλυμα.
  3. Τα ακίνητα αυτά επιχειρήθηκε να κοστολογηθούν 10 φορές πάνω από την αξία τους
  4. Ο κ. Κιτσάκος είπε ότι δεν τα έκανε μόνος του αλλά με εντολές έξι υπουργών και αυτά φαίνεται ότι τα έλεγε και στις συνεδριάσεις της ΔΕΠΑ. Ο κ. Κιτσάκος έλεγε στις εισηγήσεις του πως όλα αυτά με την υπερκοστολόγηση ακίνητων τα γνωρίζουν οι υπουργοί»

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι οφειλές των ELFE προς τη ΔΕΠΑ ήταν σταθεροποιημένες την περίοδο 2012-14. «Ήταν 69 εκατ. ευρώ το 2012, πήγε στα 75 εκατ. ευρώ το 2013 και 74 εκατ. το 2014. Όμως, το 2015 πήγε στα 83 εκατ. ευρώ, στα 91 εκατ. ευρώ το 2017 και στα 121 το 2018» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Συνεχίζοντας υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τα πρακτικά της γενικής συνέλευσης του Ιουνίου 2014 αποφασίστηκε η διακοπή παροχής αερίου στην ELFE, εάν δεν προπλήρωνε τοις μετρητοίς τις νέες προμήθειες και αν δεν ρύθμιζε τα χρέη της. «Αντί αυτής της απόφασης επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε επαύξηση του δανείου και καμία ρύθμιση με μετάθεση επιταγών».

Για την τοποθέτηση Κιτσάκου στη ΔΕΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης είπε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση «έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», ένα κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γενικό διευθυντή των Ελληνικών Λιπασμάτων.

«Αναφερόμενος στην υπόθεση Πετσίτη ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Ως κερασάκι στην τούρτα προκύπτει η ιστορία Πετσίτη. Ένας πρώην συμμαθητής και συνεργάτης του κ. Ν Παππά και πρωταγωνιστής σε φωτογραφίες δίπλα στον κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Κιτσάκου την περίοδο 2016 – 2017 που γίνονταν διαπραγματεύσεις, ο Μανώλης Πετσίτης επισκέπτεται την ΔΕΠΑ και τον Κιτσάκο ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου.

» Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια περίοδο αμείβεται μόνο από την ELFE με ποσά που φθάνουν 200.000 ευρώ. Φοβερή ανέλιξη καθώς το προηγούμενο επάγγελμά του απέφερε 5.000 ευρώ. Τι άλλο είναι ο Πετσίτης; Είναι φορολογικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα ενός Κύπριου Σωτηράκη Παναγιώτου, ο οποίος κατά σύμπτωση είναι διαχειριστής δύο off shore του κ. Λαυρεντιάδη. Είναι επίσης συνεργάτης και συνεταίρος του Αρτέμη Αρτεμίου είπε ο κ. Χατζηδάκης».

Καταλήγοντας ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Γύρω γύρω όλοι. Λαυρεντιάδης, Αρτεμίου, Παππάς και στην μέση ο Μανώλης. Αυτή είναι η κωμικοτραγική εικόνα».

«Το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη είναι αποδεδειγμένο καραμπινάτο σκάνδαλο. Είναι η κορυφή του παγόβουνου διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας κρίκος ακόμα στην αλυσίδα σκανδάλων: σύμβαση για Θριάσιο, μεταναστευτικό, Αεροδρόμιο ‘Ελ. Βενιζέλος’, μυστικά κονδύλια και Σόρος. Όλα αυτά συμβαίνουν με κυβέρνηση που παριστάνει τον αρχάγγελο της κάθαρσης. Δεν μπορείτε να καλύπτετε με την σιωπή πρακτικές που εκθέτουν την διαδρομή σας και το κόμμα σας».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στους υπουργούς, είπε: «Θα πάτε στο ειδικό δικαστήριο. Η σκευωρία της Novartis έγινε με ψευδομάρτυρες και μας είπατε να απολογηθούμε στην δικαιοσύνη. Τώρα έχουμε γνωστό μάρτυρα, τον κ. Κιτσάκο, που είναι πρώην τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ που σε συνέντευξη λέει ότι εκτελούσε εντολές των προϊστάμενων υπουργών. Όταν αλλάξουν οι πλειοψηφίες αναγκαστικά θα προσκληθεί ο κ. Κιτσάκος στην Βουλή και μετά στο ειδικό δικαστήριο με την ηρεμίας σας θα εξηγήσετε ότι είναι να εξηγήσετε».

Απαντώντας στα γαλάζια πυρά ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έμεινε στα επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί κι άλλες φορές: ότι η διόγκωση του χρέους των ELFE προς τη ΔΕΠΑ έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά και πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το χρέος αυξήθηκε κατά 12 εκατ. ευρώ μόνο, όπως είπε.

«Αν υπάρχει σκάνδαλο, τότε ανήκει στην ΝΔ, καθώς επί δικής της θητείας αυξήθηκε το χρέος της ELFE προς την ΔΕΠΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπήρχε σχέδιο ανταλλαγής ακινήτων, ωστόσο έσπευσε να το χρεώσει στον πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ κ. Κιτσάκο. Πρόσθεσε ότι το επίμαχο σχέδιο ακυρώθηκε από το έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος που ενημέρωσε την κυβέρνηση πως τα ακίνητα Λαυρεντιάδη είναι δεσμευμένα.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης είπε πως η σημερινή σχέση της ΔΕΠΑ και ELFE ρυθμίζεται από δύο δικαστικές αποφάσεις. Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στην εμπλοκή Πετσίτη λέγοντας γενικά ότι δεν θα αναφερθεί σε «παρατρεχάμενους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέες αποκαλύψεις για τη δράση Πετσίτη: Οι «αμαρτωλές» σχέσεις με την Κύπρο και τις offshore του Λαυρεντιάδη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βουλή: Καταπέλτης η ΝΔ για την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE, «θα πάτε σε ειδικό δικαστήριο»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρθρο παρέμβαση: Γιατί ο Παππάς έστειλε τον επιστήθιο φίλο του στον Λαυρεντιάδη (το καινούργιο μοντέλο εγκληματία με σπουδές στο ξέπλυμα)


ΣΧΟΛΙΑ