• Ελλάδα

    Αναβρασμός στη ΝΔ: Θα τα καταφέρει η Vodafone με τις εκλογές;


    Στον «αέρα» βρίσκονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, καθώς είναι πλέον εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει η διαδικασία να διεξαχθεί εντός του Δεκεμβρίου, μετά τη νέα καθυστέρηση στην επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τη διαδικασία.

    Η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ για την Τρίτη, στην οποία επρόκειτο να εξεταστούν τα στοιχεία των υποψήφιων εταιρειών, ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά, ενώ πληροφορίες θέλουν την Vodafone, που θεωρείται η επικρατέστερη εταιρεία, να μην μπορεί να εγγυηθεί πως όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, με το ενδεχόμενο μεταφοράς της διαδικασίας για τον ερχόμενο Ιανουάριο (πιθανόν στις 10 και 17 Ιανουαρίου) να φαίνεται αρκετά πιθανό.

    Και σε αυτό το θέμα, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: από τη μία οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, που προτιμούν να καθυστερήσει η διαδικασία, προκειμένου να είναι εγγυημένη η σωστή της λειτουργία και να αποφευχθεί ένα νέο φιάσκο, και από την άλλη οι Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας, που πιέζουν για τη διεξαγωγή των εκλογών το συντομότερο δυνατό, δηλαδή στις 13 Δεκεμβρίου.

    Μάλιστα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, σχολίαζε πως όποιος δεν θέλει να γίνουν οι εκλογές στο κόμμα θα πρέπει να το πει ανοιχτά, ενώ υποστήριζε πως οι υποψήφιες εταιρείες είναι τέσσερις, και όχι μόνο η μία (Vodafone) για την οποία μιλά η ΚΕΦΕ.

    Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν πρακτικά μπορούν οι εκλογές να πραγματοποιηθούν τόσο σύντομα, καθώς έντεκα μέρες πριν από την 13η Δεκεμβρίου ακόμα δεν έχει καν επιλεγεί η εταιρεία που θα αναλάβει τη διεξαγωγή τους, αν και σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος εξέφρασε την άποψη ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν και στις 13 Δεκεμβρίου.

    Όπως είναι φυσικό, η καθυστέρηση της διαδικασίας πυροδοτεί νέες κόντρες στο εσωτερικό του κόμματος, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (που απείχε από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) να δηλώνει ευθέως πως εμπιστεύεται περισσότερο τον μεταβατικό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη παρά τους συνυποψηφίους του και τον βουλευτή Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να επιρρίπτει ευθύνες και στους τέσσερις υποψηφίους, αλλά και στον Γ. Πλακιωτάκη.

    Όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίζεται οργισμένος και με μία άλλη εξέλιξη, και ειδικότερα με το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή κατά της εταιρείας INFOSOLUTIONS, που δεν κατάφερε να διεξάγει τις εκλογές εγκαίρως, αλλά όχι μήνυση. Μάλιστα, απειλεί ότι θα αποσύρει από την ΚΕΦΕ τον εκπρόσωπό του, Θεόδωρο Αμπατζόγλου, αν δεν υποβληθεί και μήνυση.

    Εν μέσω του αναβρασμού στον οποίο βρίσκεται η ΝΔ, το ενδεχόμενο της αναβολής των εκλογών για τον ερχόμενο Ιανουάριο φαίνεται πολύ πιθανό – ίσως κάποιοι ελπίζουν πως ο Άη Βασίλης στο μεταξύ θα φέρει στη Συγγρού την ηρεμία…



    ΣΧΟΛΙΑ