• Top Stories

    Το άμεσο κόστος του ΣΥΡΙΖΑ είναι 40 δις. ευρώ

    gladiator


    Ούτε αυτή η ιστοσελίδα ούτε αυτή η στήλη προσφέρονται για πολλά νούμερα. Επειδή, όμως, επικρατεί σύγχυση και λέγονται και ανακρίβειες για το κόστος της περήφανης διαπραγμάτευσης της Πρώτης Φοράς Αριστεράς, οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε το τοπίο—έστω με αναφορά σε στρογγυλοποιημένα μεγέθη για να μην μπερδευτούν οι αναγνώστες. Στο τέλος του 2014, όταν ο Πρωθυπουργός Αντώνης  Σαμαράς υπέκυψε στις σειρήνες της Αριστερής Παρένθεσης και έριξε τη χώρα στο πηγάδι με τα ψέματα του Σύριζα, η χώρα είχε χρηματοδοτικές ανάγκες της τάξης των 85 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2018. Τα λεφτά αυτά θα ερχόντουσαν από τις εξής πηγές:

    7 δισ. η τελευταία δόση του 2ου μνημονίου

    16 δισ. τα υπολειπόμενα δάνεια του ΔΝΤ

    10 δισ. από το ΤΧΣ

    22 δισ. από τις αγορές.

    Το σύνολο των δανείων ήταν λοιπόν 55 δισ. ευρώ. Θα παίρναμε επίσης περίπου 10 δισ. ευρώ επιστροφές των κερδών που έβγαλαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα και θα είχαμε δεσμευτεί για περίπου 20 δισ. σε πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτά τα δύο ποσά δεν είναι δάνεια.

    Αντώνης Κεφαλἀς. Δημοσιογράφος
    Αντώνης Κεφαλἀς. Δημοσιογράφος

    Ποια είναι η εικόνα σήμερα; Τα 55 δισ. χάθηκαν. Αντ’ αυτών δανειστήκαμε 85 δισ. ευρώ –οπότε η πρόσθετη δανειακή επιβάρυνση είναι 30 δισ. ευρώ. Και επιπρόσθετα πρέπει να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα  της τάξης των 10 δισ. ευρώ.

    Στη βάση αυτή για τον ελληνικό λαό το άμεσο κόστος του Σύριζα ανέρχεται σε 40 δις. δρχ. Άμεσο γιατί υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες οι οποίες δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν τώρα.

    Αν δεχτούμε ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν άλλα χρήματα (ένα μεγάλο ΑΝ)  και ότι εμείς θα τα καταφέρουμε ώστε να μην αντλήσουμε για άλλους σκοπούς τα 20 δισ. ευρώ που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση (άλλο μεγάλο ΑΝ) τότε ο δανεισμός μειώνεται από 85 σε 65 δισ. δρχ. και το κόστος του Σύριζα μειώνεται στα 20 δισ. ευρώ: 10 δισ. η διαφορά των δανείων και 10 δισ. τα πρωτογενή πλεονάσματα.

    Όποιος θεωρεί ότι αυτό είναι επίτευγμα να βγει να το πει.

    Όποιος θεωρεί ότι κερδίσαμε κάτι έναντι των πρόσθετων 20 – 40 δισ. ας βγει να το υποστηρίξει.

    Όποιος θεωρεί ότι αποκτήσαμε ηθικό πλεονέκτημα και ανακτήσαμε εθνική υπερηφάνεια ας βγει να το διαλαλήσει.

    Εκάς οι βέβηλοι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/thelete-na-pate-i-menete-idi-sto-londino-aites-ine-i-11-pio-kalopliromenes-doulies/47076

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/o-pateras-poulise-ke-deftero-bulker-se-diastima-dio-minon/47036



    ΣΧΟΛΙΑ