• Διεθνής πολιτική

    Βόρεια Μακεδονία: Η κυβέρνηση έδωσε το “πράσινο φως” για την τροποποίηση του Συντάγματος

    Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι

    Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι


    Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση εξέτασε και ενέκρινε το κείμενο της Πρότασης Τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας και αποφάσισε να καταθέσει την πρόταση στη Βουλή.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, με την πρόταση προστίθενται στο Σύνταγμα ως λαοί της χώρας “οι Βούλγαροι, οι Κροάτες, οι Μαυροβούνιοι, οι Σλοβένοι, οι Εβραίοι και οι (βαλκάνιοι) Αιγύπτιοι”.

    Στο υφιστάμενο Σύνταγμα της χώρας περιλαμβάνονται επτά λαοί, που αναφέρονται ως εξής: “Μακεδόνες, Αλβανοί, Τούρκοι, Βλάχοι, Σέρβοι, Ρομά και Βόσνιοι”.

    Ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, δήλωσε πρόσφατα πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση καταθέσει στο Κοινοβούλιο την πρότασή της για τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, θα χρειαστούν περίπου 5 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της τελικής ψηφοφορίας και την υιοθέτηση της πρότασης.

    Το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος, στη βάση μίας συμφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα, προκαλεί τριγμούς στα Σκόπια, με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να είναι τεταμένες.

    Η Βουλγαρία, το περασμένο διάστημα παρεμπόδιζε επί δύο χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων.

    Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό του βουλγαρικού λαού που ζει στη χώρα.

    Η συμφωνία αυτή προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, του δεξιού VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

    Για την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.

    Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

    Διαβάστε επίσης:

    Μάνδρα: Μήνυμα 112 σε Λουτρόπυργο, ‘Ανω Βλυχάδα, Συνοικισμό Όθωνα και Ευταξία

    Μακρόν: Τεράστιο λάθος το ότι ο Πούτιν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως όπλο

    Μητσοτάκης: Αυξάνονται τα εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς στη Μάνδρα (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ