• Διεθνής πολιτική

    Τζόρτζια Μελόνι: Συγκρούσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας για την πώληση της Monte dei Paschi

    • Bloomberg
    Τζώρτζια Μελόνι, Ιταλίδα πρωθυπουργός

    Τζώρτζια Μελόνι, Ιταλίδα πρωθυπουργός


    Αντιπαραθέσεις έχουν προκαλέσει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας τα σχέδια πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της παλαιότερης τράπεζας στον κόσμο, Monte dei Paschi.

    Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος ανέλαβε το φιλικό προς τις επιχειρήσεις κόμμα Forza Italia μετά τον θάνατο του ιδρυτή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδωσε τον τόνο στο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ του Ambrosetti λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Banca Monte dei Paschi di Siena.

    Ο Ταγιάνι προκάλεσε αντιδράσεις το Σαββατοκύριακο, όταν δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο του φόρουμ, στις όχθες της λίμνης Κόμο, ότι το κόμμα του υποστηρίζει την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης.

    Αυτό τον έφερε σε τροχιά σύγκρουσης με άλλα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, τα οποία έχουν επικρίνει τις προσπάθειες επιτάχυνσης της πώλησης της προβληματικής τράπεζας με έδρα τη Σιένα.

    Μέλη του αντι-μεταναστευτικού κόμματος Λέγκα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι -του άλλου μικρότερου εταίρου στην κυβερνητική συμμαχία- διέψευσαν την δήλωση Ταγιάνι και δήλωσαν ότι η πώληση της Paschi δεν πρέπει να επισπευσθεί.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που οι σύμμαχοι της Μελόνι έρχονται σε αντιπαράθεση, επισημαίνει το Bloomberg.

    Οι βουλευτές της έχουν δηλώσει επίσης ότι διαφωνούν με το σχέδιο για την επιβολή φόρου 40% στα κέρδη των τραπεζών, μια κίνηση που σόκαρε τους επενδυτές και προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές. Αλλά μέχρι τώρα, οι εσωτερικές τους διαμάχες δεν είχαν γίνει δημόσιες.

    Italy Will Hardly Grow for Rest of Year |
    Η Ιταλία δύσκολα θα σημειώσει ανάπτυξη το υπόλοιπο του έτους

    Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συζήτησαν τη στρατηγική πώλησης περιουσιακών στοιχείων στο συνέδριο του Cernobbio, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί εκτός από την ίδια την Μελόνι.

    Εκείνη προτίμησε να πάει στο Grand Prix της Φόρμουλα 1 στο εμβληματικό Autodromo Nazionale di Monza, περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά.

    Η 46χρονη Μελόνι βρισκόταν σε συζητήσεις με τους διοργανωτές του φόρουμ προκειμένου να μιλήσει σε αυτό.

    Έτσι άφησε τον υπουργό Οικονομικών της, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, να εξηγήσει τα σχέδια της κυβέρνησης σε διευθυντικά στελέχη και επενδυτές.

    Ο Τζορτζέτι περιόρισε τις προσδοκίες για την επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του Monte Paschi και είπε ότι θα «λύσουν τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα χωρίς κανείς να επιβάλει χρονοδιάγραμμα».

    Η κυβέρνηση Μελόνι εξετάζει την πώληση της Monte Paschi – και άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων – ως έναν τρόπο για να επιτρέψει στον ακροδεξιό συνασπισμό της Ιταλίας να χρηματοδοτήσει νέες δαπάνες χωρίς να επιβαρύνει το ήδη τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας.

    Η κίνηση αυτή, ωστόσο, θα μπορούσε να σημάνει συναγερμό στις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Η πώληση περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρώμη να αποσύρει τη συμμετοχή της στην τράπεζα νωρίτερα από την προθεσμία που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για το τέλος του 2024.

    Οι προτεινόμενες πωλήσεις έρχονται καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει χειρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη, περιπλέκοντας την προσπάθεια της Μελόνι να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

    Η οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο και η κυβέρνηση ενδεχομένως να μην καταφέρει να πετύχει τους στόχους της για έλλειμμα 4,5% του ΑΕΠ φέτος και 3,7% το 2024.

    Η κυβέρνηση Μελόνι έχει επίσης προβεί πρόσφατα σε αμφιλεγόμενες κινήσεις για να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην οικονομία, γεγονός που έχει προκαλέσει νευρικότητα σε ορισμένους επενδυτές.

    Τους τελευταίους μήνες η Ρώμη ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά φόρο 40% στα κέρδη των τραπεζών, περιόρισε τον τρόπο με τον οποίο οι αεροπορικές εταιρείες καθορίζουν τις τιμές των εισιτηρίων και ενέκρινε διάταγμα που θα της επιτρέψει να πάρει μερίδιο στον τηλεφωνικό φορέα Telecom Italia SpA.

    Η ένταση έχει αυξηθεί μεταξύ των δύο κομμάτων συνασπισμού της Μελόνι ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου έτους.

    Το Forza Italia και η Λέγκα έχουν γίνει πιο δυναμικά καθώς προσπαθούν να επιτύχουν συναίνεση.

    «Χρειαζόμαστε λιγότερο κράτος και περισσότερες εταιρείες στην οικονομία, για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις από το εξωτερικό», δήλωσε το Σάββατο ο Ταγιάνι, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων στον φορολογικό και τον δικαστικό τομέα.

    Η Monte Paschi πέρασε χρόνια επώδυνων προσπαθειών ανάκαμψης μετά από την αρχική της διάσωση το 2009.

    Το πιο πρόσφατο σχέδιό της για αναζωογόνηση της κερδοφορίας υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Luigi Lovaglio κατέστησε την τράπεζα πιο ελκυστική για τους επενδυτές. Εδώ και χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

    Οι συνομιλίες της UniCredit με την κυβέρνηση της Ιταλίας για την εξαγορά της προβληματικής τράπεζας ναυάγησαν το 2021.

    Τις τελευταίες ημέρες η Banco BPM αναδείχθηκε από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ως ο πιθανότερος εταίρος για την τράπεζα με έδρα τη Σιένα.

    Ωστόσο, εκπρόσωπος της εταιρείας του Μιλάνου δήλωσε ότι η Banco BPM ακολουθεί αυτόνομη στρατηγική.

    Διαβάστε ακόμη:

    Corriere della Sera: Αθήνα και Ρώμη έχουν τους ίδιους στόχους

    F1 Ιταλία: H Ferrari στην pole!

    Monte dei Paschi: Δηλώνει ανοιχτή σε πιθανή εξαγορά ή συγχώνευση



    ΣΧΟΛΙΑ