• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία: Αυξάνονται τα δεξαμενόπλοια που παραμένουν εγκλωβισμένα στο Βόσπορο

    • NewsRoom

    REUTERS/Yoruk Isik


    Σε κρίσιμο εμπόδιο στο στόχο των G7 να στερήσουν στη Ρωσία τα έσοδα από την εξαγωγή πετρελαίου, αναδεικνύεται η Τουρκία.

    Η Άγκυρα αρνείται να καταργήσει ένα νέο κανόνα ασφαλιστικών επιθεωρήσεων που εφάρμωσε στις αρχές του μήνα και ο οποίος έχει οδηγήσει δεκάδες δεξαμενόπλοια με πετρέλαιο να παραμένουν αγκυροβολυμένα στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρβανελίων.

    Σύμφωνα με την ναυτιλιακή υπηρεσία TRIBECA συνολικά 28 πετρελαιοφόρα παραμένουν εγκλωβισμένα την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.

    Η ναυτιλιακή αρχή της Τουρκίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να κρατάει έξω από τα ύδατά της τα πετρελαιοφόρα που δεν διαθέτουν τις κατάλληλες ασφαλιστικές επιστολές.

    Από την πλευρά τους, οι δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες ανέφερ;αν ότι δεν μπορούν να παράσχουν τα έγγραφα που απαιτούνται από τηνΤουρκία, καθώς θα μπρούσαν να εκτεθούν σε κυρώσεις εάν προέκυπτε ότι τα φορτία πετρελαίου που μεταφέρουν τα πλοία πωλούνταν σε τιμές που υπερβαίνουν το πλαφόν των 60 δολ,. ανά βαρέλι που έχουν ορίσει οι G7, η Ε.Ε. και η Αυστραλία στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης.

    Η Τουρκία αναφέρει ότι σε περίπτωση ατυχήματος που εμπλέκεται σκάφος που παραβιάζει τις κυρώσεις είναι πιθανό η ζημιά να μην μπορέσει να καλυφθεί από το διεθνές ταμείο για τις πετρελαιοκηλίδες. «Αποκλείεται να αναλάβουμε τον κίνδυνο η ασφαλιστική εταιρεία να μην ανταποκριθεί στην ευθύνη της για αποζημίωση» ανέφερε η αρμόδια τουρκική αρχή. Πρόσθεσε δε, πως η Τουρκία συνεχίζει τις συνομιλίες με άλλες χώρες και ασφαλιστικές εταιρείες.

    Σημείωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των πλοίων που παραμένει πλησίον των στενών ήταν πλοία της Ε.Ε. με ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου να προορίζεται για τα λιμάνια της Ευρώπης.

    Η τουρκική αρχή ανέφερε πως η Τουρκία σχεδίαζε την απομάκρυνση 8 δεξαμενόπλοιων χωρίς σχετική ασφάλιση που περίμεναν στη θάλασα του Μαρμαρά για να διασχίζουν τα Δαρδανέλια. Για τα συγκεκριμένα δεξαμενόπλοια θα ισχύσουν πρόσθετα μέτρα καθώς η Τουρκία θα κλείσει το στενό για τη θαλάσσια κυκλοφορία.

    Όπως αναφέρει το Reuters, ένα δεξαμενόπλοιο υπό τουρκική σημαία έλαβε σχετική ασφαλιστική επιστολή από διεθνή ασφαλιστική εταιρεία, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας και κατάφερε να διασχίσει τον Βόσπορο νωρίτερα την Παρασκευή.

    Τα περισσότερα από τα δεξαμενόπλοια που παραμένουν στο Βόσπορο, μεταφέρουν πετρέλαιο από το Καζακστάν. Η Υπ. Οικονομικών των Η.Π.Α. Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Πέμπτη, ότι η αμερικανική κυβέρνηση δε βλέπει κανένα λόγο να υποβάλλονται σε τέτοιες διαδικασίες τα εν λόγω πλοία.

    Η Ουάσινγκτον, πρόσθεσε η Γέλεν, δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει πως η Ρωσία εμπλέκεται στην απόφαση της Τουρκίας να εμποδίσει την διέλευση των πλοίων.

    Η Κομισιόν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι καθυστερήσεις δεν σχετίζονται με το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και πως η Τουρκία θα μπορούσε να συνεχίσει να επαληθεύει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, όπως και προηγουμένως.

    «Είμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές για να ζητήσουμε διευκρινήσεις και εργαζόμαστε για να ξεμπλοκάρουμε την κατάστασε» ανέφερε εκρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Reuters.

    Η Τουρκία επιχειρεί να έχει ισορροπημένες σχέσεις τόσο με τη Ρωσία, όσο και με τη Δύση. Μάλιστα, με τη στήριξη της Μόσχας κατάφερε να διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως φάνηκε, άλλωστε και από την υπογραφή της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά στην Κωνσταντινούπολη.

    Ωστόσο, οι σχέσεις Τουρκίας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ φαίνεται να έχουν διαρραγεί λόγω της στάσης της. Μάλιστα, την Πέμπτη η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στον εξέχοντα Τούρκο επιχειρηματία Sitki Ayan και το δίκτυο εταιρειών του, κατηγορώντας τον ότι ενεργούσε ως ενδιάμεσος για τις πωλήσεις πετρελαίου και το ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, τους οποίους οι Η.Π.Α. θεωρούν τρομακρατική οργάνωση.



    ΣΧΟΛΙΑ