• Διεθνής πολιτική

    Τηλεφώνημα από τον Τζο Μπάιντεν περιμένει ο Ερντογάν για την Γενοκτονία των Αρμενίων

    • NewsRoom
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Να χτυπήσει το τηλέφωνο περιμένει σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην άλλη άκρη της γραμμής θα είναι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

    Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι το τηλεφώνημα, μεταξύ άλλων, αναμένεται να επικεντρωθεί στην επικείμενη επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, μία κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία.

    Μάλιστα οι προετοιμασίες των διπλωματών των δύο πλευρών είναι έντονες.

    Χτες ο Ερντογάν είχε σύσκεψη για το θέμα και εκεί φέρεται να είπε: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε την αλήθεια ενάντια στο λεγόμενο ψέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, και εκείνους που υποστηρίζουν αυτή τη συκοφαντία με πολιτικούς υπολογισμούς».

    Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με οθωμανικές δυνάμεις, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

    Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επισημαίνοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Χτύπημα στην Τουρκία: Ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων

    Η Ουάσινγκτον αφήνει την Τουρκία οριστικά εκτός του προγράμματος συμπαραγωγής των F-35



    ΣΧΟΛΙΑ