• Διεθνής πολιτική

    Κύπρος: Τέσσερα έγγραφα και μια επιστολή στον ΟΗΕ για το μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων

    • NewsRoom


    Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΟΗΕ απέστειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης στην οποία απαριθμεί- σε τέσσερα επισυναπτόμενα έγγραφα-όλες τις τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της χώρας -και όχι μόνο- κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019.

    Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο πρέσβης παροτρύνει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να επικεντρώνονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το έγγραφο φέρει την ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου 2020 και δημοσιοποιήθηκε στις 21 του μηνός ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

    Στην επιστολή καταγράφονται ακόμη οι παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) της Λευκωσίας και η παράνομη χρήση κλειστών λιμανιών και αεροδρομίων από την Τουρκία, καθώς και η διαρκής χρήση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη.

    Μεταξύ άλλων ο πρέσβης εκφράζει την έντονη ανησυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, και κάνει λόγο για συνεχή παραβίαση της κυριαρχίας της, ενώ τονίζει ότι αυξάνει τις καταστροφικές επιπτώσεις της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής μέρους της επικράτειας της από την Τουρκία.

    Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι αυτή η επίμονη πολιτική παραβίασης του Χάρτη του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και διεθνών κανόνων και κανονισμών, αποτελεί διαρκή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επιδρά αρνητικά στην περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο και εμποδίζει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπενθυμίζει στην επιστολή του ότι υπάρχει μια νομική αρχή στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως επιβεβαιώνεται σε διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984), με τα οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας κήρυξε άκυρη την επιχειρούμενη απόσχιση μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μαυρογιάννης  καταλήγει απευθυνόμενος προς την Τουρκία, προτείνοντας να υπάρξει προσπάθεια για ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, και οι Τούρκοι να μην επικεντρώνονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην προώθηση της διχοτόμησης της Κύπρου, μέσω της δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και της εδραίωσης του status quo, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, την πολιτική αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας.



    ΣΧΟΛΙΑ