ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Ιράν και η Κίνα υπογράφουν σήμερα στην Τεχεράνη 25ετή συμφωνία στρατηγικής και εμπορικής συνεργασίας ύστερα από διαπραγματεύσεις επί πολλά έτη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.
Αυτός ο «ολοκληρωμένος οδικός χάρτης», που περιλαμβάνει «πολιτικά, στρατηγικά και οικονομικά άρθρα», αναμένεται να οριστικοποιηθεί επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, που έφθασε χθες βράδυ στην Τεχεράνη, όπως δήλωσε ο Χατιμπζαντέχ στην κρατική τηλεόραση
Η Κίνα είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος του Ιράν και ήταν από τους βασικούς αγοραστές ιρανικού αργού πριν από την εκ νέου επιβολή, το 2018, των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του ιρανικού ενεργειακού κλάδου, που οδήγησε σε βουτιά τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για την εμβάθυνση» των σινοϊρανικών σχέσεων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί αργότερα σήμερα από τον Ουάνγκ και τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η TEENS AEN Χίου (Ίδρυμα Μαρία Τσάκος): Του χρόνου θα λειτουργήσει τμήμα ηλεκτρολόγων εμπορικού ναυτικού
- Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη
- ONEX: Τελετή για το 700ο πλοίο που θα επισκευαστεί στα Ναυπηγεία Ελευσίνας – Είναι πλοίο της Μελίνας Τραυλού
- Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στον Ντόναλντ Τραμπ: Ο Ερντογάν εδώ και χρόνια απειλεί να εισβάλει σε Ελλάδα και Ισραήλ
