• Διεθνής πολιτική

    Ταλιμπάν: Να παραμείνει ανοιχτή η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ

    • NewsRoom

    EPA/STRINGER


    Να παραμείνει ανοιχτή η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Καμπούλ, μετά και την ολοκλήρωση της αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων, ζήτησαν οι Ταλιμπάν από τις ΗΠΑ.

    Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε απόφαση σχετικά με αυτό το ζήτημα, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η ηγεσία του ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει την Καμπούλ από τα μέσα Αυγούστου, θέλει οι άλλες χώρες να διατηρήσουν ανοιχτές τις πρεσβείες τους και μετά τις 31 Αυγούστου. Αυτό ισχύει και για την πρεσβεία των ΗΠΑ.

    Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν την πρεσβεία και οι τελευταίοι διπλωμάτες που παρέμεναν στο Αφγανιστάν αναμένεται να απομακρυνθούν σύντομα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Καθώς οι στρατιώτες θα αποχωρήσουν οριστικά την Τρίτη, δεν θα είναι πλέον σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των διπλωματών, στην περίπτωση που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τους ζητούσε να παραμείνουν στην αφγανική πρωτεύουσα.

    Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η ασφάλεια των διπλωματών. Μια απόφαση για το θέμα ενδέχεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή ώρες προτού να ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης.

    Διαβάστε επίσης

    Οι σύμβουλοι ασφάλειας προειδοποίησαν τον Μπάιντεν για πιθανή νέα τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ
    Οι Ταλιμπάν κάλεσαν τις γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της υγείας να επιστρέψουν στη δουλειά τους
    Αμερικανικό Πεντάγωνο: Από έναν βομβιστή αυτοκτονίας η επίθεση στη Καμπούλ – Δεν υπήρξε δεύτερη έκρηξη



    ΣΧΟΛΙΑ