• Διεθνής πολιτική

    Τα βάζει όλα στο τραπέζι ο Ερντογάν – Συνομιλίες με Στόλτενμπεργκ και φον ντερ Λάιεν

    • NewsRoom
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε το βράδυ της Τετάρτης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

    Σύμφωνα με την ανάρτηση του στο twitter, συζήτησαν για «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εν εξελίξει προσπάθειες του ΝΑΤΟ για στρατιωτική αποσυμφόρηση για την αποφυγή περιστατικών και ατυχημάτων».

    Ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προσέθεσε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα διαλόγου».

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε τη σημασία του διαλόγου και της αποκλιμάκωσης και τόνισε ότι η διένεξη με την Ελλάδα πρέπει να επιλυθεί στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου.

    Επικοινωνία και με την φον ντερ Λάιεν

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε απόψε με τον Ερντογάν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στα 40 λεπτά συνομιλίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πως από την πρώτη στιγμή υπήρξε υπέρμαχος της συζήτησης με την Ελλάδα.

    Επέμεινε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να αφήσει τις μεγαλοστομίες και να μην αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

    Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Ερντογάν φέρεται να τόνισε πως η κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που εισέρχονται στην Ευρώπη, αλλά και η ανανέωση των τελωνειακών σχέσεων με τις Βρυξέλλες θα ήταν μια κίνηση προς την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

    Αναφορικά με το προσφυγικό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως τα βάρη θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια, ενώ έστρεψε ξανά τα βέλη του κατά της Ελλάδας. Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η χώρα μας, όπως και η Frontex, παραβιάζουν τη συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία, καθώς προχωρούν σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

    Μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο ο Στόλτενμπεργκ όσο και η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισαν μέσω twitter την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μέσω Ελλάδας και Τουρκίας.



    ΣΧΟΛΙΑ