• Διεθνής πολιτική

    Στο ζενίθ το κόστος δανεισμού για τα στεγαστικά δάνεια στη Γερμανία

    • NewsRoom


    Τα κόστος δανεισμού για τα στεγαστικά δάνεια στη Γερμανία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια, όπως αναφέρει το Bloomberg.

    Το κόστος δανεισμού για την αγορά ακινήτων έφτασε το 3,03% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη και έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η Γερμανία ήταν ένα από τα φθηνότερα μέρη στην περιοχή για να πάρει κανείς ενυπόθηκο δάνειο.

    Πιθανή η συνέχιση της σύσφιξης στην επόμενη συνεδρίαση

    Η δραματική άνοδος έρχεται μετά από αρκετές αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ – που τώρα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009- για να αναχαιτίσει την έξαρση του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι είναι πιθανό να συνεχίσει τη σύσφιξη στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της.

    Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού έχει αποδυναμώσει τη ζήτηση για δάνεια για την αγορά κατοικιών. Η μέτρηση αυτή μειώθηκε κατά 42% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη πτώση που παρατηρείται από το 2012, εκτός από μια πιο έντονη πτώση πριν από δύο χρόνια, όταν η οικονομία είχε παγώσει από την πανδημία.

    Η πτώση της ζήτησης ήταν “ιδιαίτερα έντονη” στη Γερμανία, ανέφερε η ΕΚΤ.

    Διαβάστε επίσης

    G7: Ηχηρό μήνυμα προς Ρωσία για πυρηνικά και προς Κίνα για Ταϊβάν



    ΣΧΟΛΙΑ