• Διεθνής πολιτική

    G7: Ηχηρό μήνυμα προς Ρωσία για πυρηνικά και προς Κίνα για Ταϊβάν

    • NewsRoom


    Ηχηρά μηνύματα προς Ρωσία και Κίνα περιέχει η ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε μετά τη σύνοδο, σε γερμανικό έδαφος, των υπουργών Εξωτερικών των επτά παραδοσιακών βιομηχανικών δυνάμεων του πλανήτη, γνωστών ως Ομάδα των Επτά (G7), δηλαδή των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας και Καναδά, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

    Η χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από πλευράς Ρωσίας θα έχει πολύ βαριές συνέπειες, αναφέρουν οι κορυφαίοι διπλωμάτες των “7”, καλώντας παράλληλα τη Μόσχα να δώσει τέλος στον επιθετικό πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

    “Η ανεύθυνη ρητορική της Ρωσίας γύρω από τα πυρηνικά είναι απαράδεκτη”, τονίζουν.

    “Σήμερα δημιουργούμε έναν μηχανισμό συντονισμού της G7 προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επισκευάσει, να ανασυστήσει και να υπερασπιστεί κρίσιμης σημασίας υποδομές ενέργειας και ύδατος”, προσθέτουν.

    Όσον αφορά την Κίνα, η G7 καλεί σε ειρηνική επίλυση της διαμάχης στα Στενά της Ταϊβάν και υπενθυμίζει στην Κίνα ότι θα πρέπει να απέχει από απειλές ή και χρήση βίας.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των “7”, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών στη Γερμανία, σημειώνουν ακόμη ότι θα συνεχίσουν να εγκαλούν το Πεκίνο για τις φερόμενες ως βαριές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως σε Σινγιάνγκ και Θιβέτ, ενώ καταγγέλλουν την “συστηματική σιάβρωση των δικαιωμάτων και ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και της αυτονομίας” του τελευταίου.

    Οι επτά παραδοσιακά μεγάλες οικονομίες διευκρινίζουν πάντως ότι παραμένουν ανοικτές στην εποικοδομητική συνεργασία με την Κίνα.

    Στη δήλωση αναφέρουν ότι το κάλεσμα για ειρηνική επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν δεν αλλάζει τη διακηρυγμένη πολιτική των χωρών της G7 υπέρ της “μίας Κίνας”.

     Διαβάστε επίσης

    Πούτιν: «Αναπόφευκτη η αντιπαράθεση με το ναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο»

    Ισπανία: Τι απαντά στην ΕΚΤ για τον έκτακτο φόρο στις τράπεζες το 2023 και 2024



    ΣΧΟΛΙΑ