• Διεθνής πολιτική

    Στην αντεπίθεση η Γαλλία μετά τη συμφωνία «AUKUS»

    • NewsRoom
    Στην αντεπίθεση η Γαλλία μετά τη συμφωνία «AUKUS» - Ανακάλεσε τους πρεσβευτές από ΗΠΑ και Αυστραλία

    Εμανουέλ Μακρόν


    Η Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Αυστραλία μετά τη συμφωνία «AUKUS».

    Την οργή της απέναντι στη διπλωματική συμφωνία AUKUS εξέφρασε έμπρακτα αυτή τη φορά, ο Εμανουέλ Μακρόν.

    Το Παρίσι, με εντολή του Γάλλου ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ανακοίνωσε πως κάλεσε για διευκρινίσεις τους πρέσβεις της Γαλλίας σε ΗΠΑ και Αυστραλία, μετά το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε η ανακοίνωση της αμυντικής συμφωνίας AUKUS.

    Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

    «Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

    Μετά τις ανακοινώσεις που προκάλεσαν αίσθηση, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρεί τη Γαλλία «σύμμαχο ζωτικής σημασίας».

    «Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» και «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

    Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ιδίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

    «Λυπούμαστε για την απόφαση» λέει η Αυστραλία

    Η διπλωματία της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι της προκάλεσε λύπη η απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι μετά την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που σύναψε με τις ΗΠΑ και το ΗΒ, διαβεβαιώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη αξία στη διμερή σχέση και θα επιδιώξει να συνεχίσει τον διάλογο σε πολλά άλλα ζητήματα.

    «Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», ανέφερε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία (…). Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

    «Βολές» κατά της Βρετανίας

    Από την κριτική της Γαλλίας δεν ξεφεύγει και η Βρετανία, κατηγορώντας την πως λειτούργησε καιροσκοπικά.

    «Η κυβέρνηση της Βρετανίας εντάχθηκε σε αυτή τη συμφωνία με οπορτουνιστικό τρόπο», ανέφερε η γαλλική διπλωματική πηγή. «Δεν χρειάζεται να διαβουλευτούμε στο Παρίσι με τον πρεσβευτή μας (σ.σ. στο Λονδίνο) για να κατανοήσουμε την κατάσταση και να αντλήσουμε συμπεράσματα», πρόσθεσε.

    Ως αυτό το στάδιο, η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί στη Βρετανία σε καμιά από τις επίσημες ανακοινώσεις της για τη συμφωνία.

    Διαβάστε επίσης

    AUKUS: Αλλάζει τον γεωστρατηγικό χάρτη η στρατηγικής σημασίας συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας κόντρα στην Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ