• Διεθνής πολιτική

    Βρετανία: Οι χώρες του συμφώνου AUKUS εξετάζουν την πιθανότητα συνεργασίας με την Ιαπωνία

    • NewsRoom
    Ο Ρίσι Σούνακ, Πρωθυπουργός της Βρετανίας

    Ο Ρίσι Σούνακ, Πρωθυπουργός της Βρετανίας


    Η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείας και η Αυστραλία εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ιαπωνία στο πλαίσιο του συμφώνου ασφαλείας AUKUS, με στόχο την προώθηση έργων προηγμένων δυνατοτήτων, ανέφεραν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις χώρες.

    Το AUKUS, το σύμφωνο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες το 2021, αποτελεί μέρος των προσπαθειών τους να περιορίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Ο πρώτος πυλώνας του αφορά την παράδοση πυρηνοκίνητων πολεμικών υποβρυχίων στην Αυστραλία. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει ότι η Ιαπωνία θα εμπλακεί σε αυτό το μέρος του συμφώνου.

    Ο δεύτερος πυλώνας ωστόσο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προηγμένων δυνατοτήτων και τεχνολογιών σε μια σειρά τομέων, όπως στην κβαντική υπολογιστική, την τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνοτεχνολογία και οι υποθαλάσσιες έρευνες.

    «Αναγνωρίζοντας την ισχύ της Ιαπωνίας και τις στενές, διμερείς αμυντικές σχέσεις της και με τις τρεις χώρες, εξετάζουμε τη συνεργασία με την Ιαπωνία στα έργα προηγμένων δυνατοτήτων του Πυλώνα 2 του AUKUS» αναφέρει η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη βρετανική κυβέρνηση.

    Η Κίνα χαρακτηρίζει επικίνδυνο το σύμφωνο AUKUS και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υποδαυλίσει μια κούρσα εξοπλισμών σε περιφερειακό επίπεδο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ferrari: Αβάντα σ’ αυτόν που φεύγει!

    Ευρωαγορές: Έκλεισαν σε θετικό έδαφος – Στο +0,47% ο Stoxx 600

    Σύμβαση 717: Ελεύθερο με εγγύηση €900.000 υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ



    ΣΧΟΛΙΑ