• Διεθνής πολιτική

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Ερντογάν: Έξαλλες οι ΗΠΑ για την φιλοξενία ηγετών της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

    • NewsRoom


    Νέο «χαστούκι» από τις Ηνωμένες Πολιτείες έλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, για την κίνησή του να φιλοξενήσει πριν λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη δύο ηγέτες της Παλαιστινιακής Χαμάς.

    Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι ο Ερντογάν φιλοξένησε δύο άτομα που είναι “Ειδικά Καθορισμένοι ως Παγκόσμιοι Τρομοκράτες” και ότι με την συνεχιζόμενη προσέγγιση τρομοκρατών η Τουρκία απομονώνεται, ενώ επέστησαν αυστηρά την προσοχή πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που γίνεται αυτό.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται έντονα στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν που φιλοξένησε δύο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Αυγούστου. Η Χαμάς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και οι δύο αξιωματούχοι που φιλοξενούνται από τον Πρόεδρο Ερντογάν είναι Ειδικά Καθορισμένοι Παγκόσμιοι Τρομοκράτες. Το αμερικανικό πρόγραμμα ανταμοιβής για τη δικαιοσύνη αναζητά πληροφορίες σχετικά με ένα από τα άτομα για τη συμμετοχή του σε πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, αεροπειρατείες και απαγωγές.

    Η συνεχιζόμενη προσέγγιση του προέδρου Ερντογάν προς αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση χρησιμεύει μόνο για την απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που ξεκίνησαν από τη Γάζα.

    Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα. Είναι η δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος Ερντογάν καλωσόρισε την ηγεσία της Χαμάς στην Τουρκία φέτος μετά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου».



    ΣΧΟΛΙΑ