Διεθνής πολιτική

Συμφωνία Μπάιντεν-Σάντσεθ για χρήση στρατιωτικών βάσεων της Ισπανίας για την προσωρινή εγκατάσταση Αφγανών προσφύγων

  • NewsRoom
Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συμφώνησαν ότι δύο στρατιωτικές βάσεις στη νότια Ισπανία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δεχτούν Αφγανούς που έχουν εργαστεί για την αμερικανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση.

Σε 25λεπτη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες, Σάββατο, το βράδυ, ο Μπάιντεν και ο Σάντσεθ συμφώνησαν ότι οι στρατιωτικές βάσεις στην Μορόν ντε λα Φροντέρα κοντά στην Σεβίλλη και στην Ρότα κοντά στην Κάδιθ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρόσφυγες από το Αφγανιστάν έως ότου ρυθμιστεί να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.

“Ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν για την χρήση των βάσεων της Μορόν και της Ρότα για την φιλοξενία Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ ενώ θα βρίσκονται εν αναμονή της μεταφοράς τους σε άλλες χώρες”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ισπανική κυβέρνηση.

“Μόλις είχα μια εποικοδομητική συνομιλία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά την οποία συζητήσαμε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών μας για την απομάκρυνση πολιτών από αυτήν την χώρα”, αναφέρει ο Σάντσεθ σε χθεσινό μήνυμά του στο Twitter.

Αεροπλάνο που μεταφέρει 110 Αφγανούς πρόσφυγες και τις οικογένειές τους έφτασε χθες το βράδυ σε κέντρο υποδοχής Αφγανών της ΕΕ στην Ισπανία το οποίο βρίσκεται σε στρατιωτική βάση έξω από την Μαδρίτη. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 36 άνθρωποι που είχαν εργαστεί για τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Η βάση χρησιμοποιείται για την φιλοξενία Αφγανών προσφύγων, που είχαν εργαστεί για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και των οικογενειών τους, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αφγανιστάν: Χάος και νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
ΥΠΕΞ: Επέστρεψαν στην Ελλάδα με ασφάλεια ακόμη δύο Έλληνες πολίτες από το Αφγανιστάν
Νότης Μηταράκης: «Δεν θέλουμε και δεν θα γίνουμε πύλη εισόδου παράτυπων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη»

 ΣΧΟΛΙΑ